Politika

sretna nova!

Predsjednica opet na dočeku u SAD, tajna je gdje i s kime slavi Novu godinu

Predsjednica opet na dočeku u SAD, tajna je gdje i s kime slavi Novu godinu
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Tradiciju triju predsjednika naprasno je na dočeku 2016. godine prekinula Kolinda Grabar Kitarović odlaskom u Ameriku, a to će prema najavama iz Ureda predsjednice učiniti i ove godine

Ured predsjednice potvrdio je  za Index svojedobno kako je predsjednica prije godinu dana u novogodišnjoj noći bila na privatnoj zabavi, daleko od Hrvatske i to u vrijeme dok nije bila formirana Vlada, a i predsjednik Sabora negdje se u to vrijeme izgubio pod rotirkama na putu prema Sloveniji.

Zašto je tajna gdje nam predsjednica i s kim slavi Nove godine?
 
Ured predsjednice nije nam htio potvrditi gdje se to predsjednica točno nalazila i u čijem se društvu zabavljala dok je država bila bez Vlade. Ona je iz Zagreba o trošku proračuna pravdajući ga službenom posjetom SAD-u otišla 29. prosinca prošle godine, a posjet SAD-u počeo je šest dana kasnije. Točnije 4. siječnja 2016. godine. 
 
Gdje je Kolinda bila u međuvremenu proglašeno je službenom tajnom. Sada su opet najavili odlazak Grabar Kitarović "preko bare."
 
"Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju odlazi u posjet Sjedinjenim Američkim Državama gdje ostaje do 5. siječnja" objavio je u subotu Ured predsjednice. Kao predsjednički kandidat, podsjetimo, Grabar Kitarović čekala je Novu godinu u Savskoj ulici kod veterana.
 
Tuđman po rodilištima, Mesić i Josipović s vojnicima, Kolinda na tulum
 
Kao i u slučaju Mamić, odnosno rođendana predsjednice, tvrde kako je riječ o osobnim podacima koji nisu za javnost. Ni Povjerenica za informacije nije nam mogla  pomoći u rasvjetljavanju tajne predsjedničkog novogodišnjeg "tuluma". No, krenimo redom. 
 
Tuđman, Mesić i Josipović na staru i novu godinu imali su službeni protokol obilaska dežurnih službi, a kasnije i pozdrava vojnicima u misijama u stranim zemljama. Tradiciju da predsjednici slave Novu godinu s "narodom" uveo je još prvi predsjednik Franjo Tuđman koji je za Novu godinu obilazio dežurne službe te rodilišta. Stjepan Mesić preuzeo je tu praksu te uveo novu da se putem videolinka čestita Nova godina hrvatskim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama. Josipović je također svake godine obilazio dežurne službe, a nekada i društvu predsjednika Vlade te se javljao vojnicima u stranim misijama putem videolinka.
 
"Za Novu godinu nema protokola" 
 
Tradiciju dugu gotovo dva desetljeća prekinula je Kolinda zbog odlaska na odmor i to u stranoj zemlji. Prvi novinarski upit postavili smo Uredu predsjednice još u siječnju ove godine, odnosno zašto nije bilo posjeta dežurnih službi DUZS-u, MUP-u, OKC-u, kao i zašto je izostala čestitka putem video linka vojnicima u Mirovnim misijama.
 
"U novogodišnjoj noći predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nije imala protokolarnih obveza", glasio je odgovor iz Ureda predsjednice. Iako je prekinuta tradicija tri predsjednika iz Ureda su nam pokušali objasniti da nema sumnje u domoljublje predsjednice.
 
Kolinda je domoljub, a sve drugo je "osobni podatak"
 
"Iz dosadašnjih aktivnosti Predsjednice Republike možete nedvojbeno zaključiti koliku važnost pridaje institucijama sustava obrane, zaštite i nacionalne sigurnosti. Pri tome Predsjednica Republike veću pozornost pridaje sadržaju, a ne formi, što je, kako ste to i samo dobro primijetili, velika promjena na njezine prethodnike", objašnjavali su nam iz Ureda. 
 
No, tada smo upitali i gdje je predsjednica bila za Novu godinu, gdje ju je dočekala i u kojem društvu, no na to pitanje nije stizao odgovor. I dalje smo inzistirali na pitanju pa smo postali upit temeljem Prava na pristup informacijama, no u odgovoru kojeg smo dobili tvrdi se da je riječ o osobnom podatku. 
 
"Smatramo kako su informacije o aktivnostima predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u novogodišnjoj noći, mjestu i načinu kako je dočekala Novu godinu osobni podatak. Isto tako, kako u novogodišnjoj noći Predsjednica Republike nije imala protokolarnih obveza sukladno tome Ured predsjednice RH nije snosio nikakve troškove", stajalo je u odgovoru Predsjednice.
 
No, kako smo istražili, a što nam je i potvrđeno iz ureda predsjednice, Grabar Kitarović otputovala je 29. prosinca prošle godine u službeni posjet SAD-u, koji je počeo - 6 dana kasnije. točnije 4. siječnja.  
O privatnim proslavama nema evidencije
 
Iz ureda predsjednice tako tvrde kako nemaju nikakav dokument, zapis, dosje ili registar o tome gdje je predsjednica bila i s kim pa da tako nisu ni obvezni dati nam podatke. 
 
"Privatne proslave predsjednice RH ne spadaju u djelokrug Ureda predsjednice, niti se o njima vode evidencije", odgovorili su nam na kraju.  Podsjetimo kako je najveća afera predsjednice buknula krajem prvog mandata, a vezana je uz osumnjičenika DORH-a. Naime, Kolindinu rođendansku proslavu organizirao je njen blizak prijatelj, donator HDZ-a i osumnjičenik za milijunske malverzacije i pranje novca Zdravko Mamić. I tada, kao ni u ovom slučaju, Kolinda je odlučila iskoristiti sve što može kako bi njeno druženje i zabave ostale tajne. 
Ured predsjednice nema podataka gdje je predsjednica bila dva dana
 
Procijenili smo kako u ovom slučaju, kao i u slučaju Mamić postoji javni interes te da proslava predsjednice zbog koje je otkazan službeni protokol nije i ne može biti osobni podatak te smo se obratili Povjerenici za informacije. Tako smo se 15. ožujka žalili Povjerenici zbog nepostupanje Ureda predsjednice na naš Zahtjev za pristup informaciji iz siječnja ove godine. 
 
Ured predsjednice prvo je ignorirao zahtjev Povjerenice, da  bi naknadno 29. ožujka izdali rješenje o našem upitu od 23. veljače. Rješenje je i dalje bilo negativno, a pozvali su se članak zakona u kojem tvrde da Ured predsjednice ne posjeduje informaciju gdje je bila predsjednica dva dana!? 
 
"Propisano je da će tijelo javne vlasti rješenjem odbaciti zahtjev ako ne posjeduje informaciju te nema saznanja gdje se informacija nalazi", stoji u dijelu Rješenja Ureda predsjednice.
Odlazak u Ameriku 
 
Povjerenica je obustavila postupak, tvrdeći da smo naknadno ipak dobili rješenje, odnosno da je Predsjednica naknadno odgovorila i to nakon roka te da ne postoji osnova za žalbu o šutnji uprave. Ostala nam je mogućnost žalbe, odnosno spora pred Visokim upravnim sudom RH. 
 
Naglasimo kako je predsjednica službeno novu godinu počela 3. siječnja s radnim posjetom Sjedinjenim Američkim Državama odnosno Saveznoj Državi Minnesoti. Posljednji puta u hrvatskoj javnosti prije javljanja iz SAD-a pojavila se 28. prosinca kada je nakon konstituirajuće sjednice Sabora čestitala je Željku Reineru na izboru za predsjednika Sabora.


Reci što misliš!