Politika

U znak sjećanja

Sabor svečanom sjednicom obilježava svoj dan

 Sabor svečanom sjednicom obilježava svoj dan

Dan je Hrvatskog sabora. Na današnji dan 1990. utemeljen je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor.

Konstituiranjem višestranačkog Sabora, okončana je gotovo polustoljetna komunistička vlast u Hrvatskoj i time je otvoren put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske.

Dan Sabora je spomen na povijesnu ulogu parlamenta u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. 30. svibnja 1990. za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan koji je naglasio da Sabor napokon postaje mjesto otvorenog sučeljavanja, gdje će zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti svjesni svoje odgovornosti.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je poručio konstituiranje Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj ali svetoj domovini, poručio je tada prvi hrvatski predsjednik.

Na današnji dan, 1994. godine, uz brojne polemike, u hrvatski novčarski sustav uvedena je hrvatska kuna koja je zamijenila hrvatski dinar - valutu kojom smo plaćali nakon raspada Jugoslavije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.