Politika

Kriza Vlade

Karamarko: Najbolje da iz Vlade odemo Orešković, Petrov i ja

 Karamarko: Najbolje da iz Vlade odemo Orešković, Petrov i ja

U jeku krize vlasti čelnik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko odlučio se na obrat. Na stol je bacio novu ponudu, a ona glasi- spreman sam otići, ako odu i premijer Orešković i potpredsjednik Božo Petrov.

"Što se mene osobno tiče i HDZ-a mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Nema nikakvih personalnih zahtjeva, nema nikakvih personalnih diktata, bilo bi zapravo najbolje da i premijer i Petrov i ja odemo iz Vlade, mislim da bi to bilo najbolje, da se vrh Vlade na neki način osvježi i da se krene jednim novim korakom."

"Tko bi u tom trenutku dao premijera?"

"Ja mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera."

Ovakav istup čelnika HDZ-a uslijedio je jučer kasno poslijepodne nakon sve većeg vala pobune u HDZ-u, ali i ultimatuma MOST-a.
"Ako gospodin Karamarko odluči rušiti Vladu MOST neće sudjelovati u preslagivanju i za nas su opcija izbori", rekao je Petrov.

U osvrtu na pismo svojih europarlamentaraca u kojem su istupili protiv njega Karamarko je rekao da oni imaju pravo na mišljenje. Međutim, kako se čini da nemaju uvid u neke detalje. Kaže kako podržava takav osobni izričaj, no postoje odluke stranačkih tijela koje se moraju poštovati. Nakon posljednjeg Karamarkovog istupa i ponude sinoć se sastančilo u središnjici MOST-a. Mislim da smo bili danas dovoljno jasni - to je sve što je nakon sastanka bio spreman reći čelni čovjek MOST-a Božo Petrov.

Vlaho Orepić rekao je da su doneseni isti zaključci kao i prije. A kako doznaje Jutarnji list prije Karamarkove ponude Mostu je HDZ nudio da Karamarko napusti Vladu, da se povuče u Sabor, a da oni imaju jaču kontrolu nad MUP-om.

No, Mostu je to bilo neprihvatljivo. Iako su se spominjala imena novih mandatara, poput Domagoja Miloševića i Tomislava Tolušića, Most ne da Oreškovića. Pristali bi samo da Tolušić bude prvi potpredsjednik Vlade umjesto Karamarka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.