Politika

Snažna osuda

EU snažno osudio pokušaj vojnog udara u Turskoj i pozvao na suzdržanost

EU snažno osudio pokušaj vojnog udara u Turskoj i pozvao na suzdržanost
Hina

Europska unija snažno je osudila u ponedjeljak pokušaj vojnog udara u Turskoj i pozvala turske vlasti, posebice policiju i snage sigurnosti, na suzdržanost kako bi se izbjeglo daljnje nasilje.

"EU snažno osuđuje pokušaj udara u Turskoj i ponavlja svoju punu potporu legitimnim institucijama zemlje", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili u Bruxellesu.
"EU poziva na suzdržanost turske vlasti, uključujući policiju i snage sigurnosti. Treba učiniti sve kako bi se izbjeglo daljnje nasilje, sačuvali životi i uspostavio mir", dodaje se u zaključcima Vijeća EU-a.
U tekstu se naglašava važnost poštovanja ustavnog poretka i vladavine prava, demokratskih institucija u zemlji i Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, što uključuje i ukidanje smrtne kazne.
Turske vlasti nakon propalog puča najavljuju ponovno uvođenje smrtne kazne ukinute 2004. u sklopu približavanja EU-u.
"EU podsjeća da je nedvosmisleno odbacivanje smrtne kazne bitan element europske pravne stečevine", kaže se u zaključcima, u kojima se još kaže da je Turska zemlja kandidatkinja i ključni partner Europske unije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.