Politika

Parlamentarni izbori

Fotografiranje izbornih listića je kazneno djelo

Fotografiranje izbornih listića je kazneno djelo

Hrvatska sutra izlazi na prijevremene parlamentarne izbore, a kako to većinom biva, mnogi birači nakon zaokruživanja stranke i kandidata ili pak poništavanja listića (pisanja podrugljivih poruka i slično) fotografiraju svoje listiće.

DIP je danas ponovno podsjetio birače da se to ne smije raditi. Na biračkim mjestima ne smiju se koristiti mobiteli niti fotografirati glasački listići.

"Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka", naglašava DIP.

 Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je "birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje" te da "nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju".

 Povjerenstvo posebno upozorava da bi fotografiranje glasačkih listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade moglo podrazumijevati ponašanje suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama. Upućuje i na odredbe Kaznenog zakona kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.