Politika

Utrka za lokalne izbore

Bandić spušta razinu odlučivanja na mjesne odbore, koji će dobiti 814 milijuna kuna

 Bandić spušta razinu odlučivanja na mjesne odbore, koji će dobiti 814 milijuna kuna

Utrka za lokalne izbore, koji će se održati u svibnju iduće godine, već je počela. Milan Bandić na zagrebačkom je velesajmu okupio cijelu svitu svojih suradnika, i to na okruglom stolu o viziji razvoja mjesne samouprave.

 

Ponosan sam što smo s razvojem zagrebačke mjesne samouprave krenuli iz perspektive jednog ljudskog života, a to je bilo dosta davno, krenuo je Bandić pa onda drvljem i kamenjem po bivšoj stranci - SDP-u.

"Podsjetit ću da me tada političke stranke, pa ni moja tadašnja SDP kojoj sam dao najljepše dane svog života nisu u tome podržale već su bile protiv, a budući da sam ja bio neslomljiv kao i sada i nisam odustao i mi smo to napravili, mimo volje stranke na kojoj sam bio na čelu u Zagrebu. Tadašnje vodstvo stranke i predsjednik stranke javno se ogradilo od tog mog posla. Tko ne vjeruje neka pročita" rekao je Bandić. Spreman je on i korak dalje, osobito kad se, kaže, osvrne na sve ono što je postigao u zadnjih 16 godina u glavnom hrvatskom gradu. A korak dalje podrazumijeva davanje većih ovlasti mjesnim odborima i vijećima gradskih četvrti.

"Moramo vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrtima dati punopravnu osobnost, više ovlasti i najvažnije, čega nema u Hrvatskoj zadnjih 26 godina, značajno više novca.To je istinska decentralizacija Grada Zagreba i vjerujem da ćemo pomoći i novoj Vladi da učini isto na razini Hrvatske" poručio je Bandić. Od građana, veli Bandić sve počinje - kako planovi malih komunalnih akcija tako i jačanje komunalnog standarda.

"Gradska uprava mora kao istinski servis građana biti na usluzi za realizaciju svih projekata koje oni istaknu kao prioritete. Mjesna samouprava također je mjesto izražavanja solidarnosti prema drugome uz pružanje pomoći i podrške prema onima kojima je najpotrebitije" ocjenio je Bandić koji planira spustiti razinu odlučivanja na mjesne odbore uz izdašnu financijsku injekciju.

"U idućoj godini mislimo izdvojiti 15% gradskog proračuna, ili točnije 814 milijuna kuna za rad mjesne samouprave" obećao je Bandić. Stručni ljudi će pomagati predsjednicima i članovima Vijeća. Ali novih zapošljavanja neće biti.

"Zbog toga neće biti novih zapošljavanja već će te poslove obavljati sadašnji djelatnici iz Gradske uprave koje će angažirati predsjednici vijeća gradskih četvrti." Mjesni odbori imali bi svoje mini proračune, kojima će suvereno upravljati. A gradonačelnik i Skupština će provesti ono što oni utvrde kao prioritet, obećao je Bandić.

"No i ova priča ima svoj nastavak. Mjesni odbori bit će obvezni najmanje jednom godišnje javnim tribinama sa svim zainteresiranim građanima utvrđivati svoj program rada i to uoči usvajanja proračuna za narednu godinu." Što se tiče stranke BM365, najavio je okupljenima da će se Skupština stranke održati prije nove godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.