Politika

Čestitke sa svih strana svijeta

Državnici suzdržano čestitaju Trumpu,oduševljenje Orbana i Erdogana

Državnici suzdržano čestitaju Trumpu,oduševljenje Orbana i Erdogana

Državnici cijelog svijeta šalju danas čestitke novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Ruski predsjednik Vladimir Putin telegramom je među prvima čestitao Trumpu na pobjedi, a čestitku je novi predsjednik dobio i od Vojislava Šešelja.

"Putin je izrazio nadu da će se zajedničkim naporima nastojati obnoviti rusko-američki odnosi koji su zapali u krizu, da će se uspjeti nositi s rastućim međunarodnim problemima te tražiti i pronaći učinkovite odgovore na izazove što ih pred sve nas postavlja globalna sigurnost", stoji u priopćenju Kremlja.

Loši odnosi s SAD-om nisu naša krivnja, poručio je Putin, dok je jedan od njegovih najglasnijih oponenata Garry Kasparov, bivši svjetski šahovski prvak, na tviteru napisao “Stigla je zima.” Na pobjedi je Trumpu čestitao i mađarski premijer Viktor Orban. "Kako dobre vijesti.

Demokracija je još živa", napisao je Orban na svojoj Facebook stranici, dok je turski predsjednik Tajip Erdogan poručio da na ovakav američki izbor gleda kao na pozitivan znak i korak naprijed ka unaprijeđenju demokracije i ljudskih prava. Europska unija nastavit će surađivati sa Sjedinjenim Državama nakon izbora republikanca Donalda Trumpa, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Donald Tusk i Jean-Claude Juncker pozvali su Trumpa u Europu na hitan USA - EU summit, a predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz bio je nešto rječitiji o liku i djelu Donalda Trumpa.

"Tijekom kampanje čuli smo protekcionizam, zabrinjavajuće izjave o ženama, o manjinama. Ipak, prema mom iskustvu, kampanje su drugačije od stvarnog života i sada bismo se trebali vratiti racionalnoj suradnji".Kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je Trumpa da mu čestita, a britanska premijer Theresa May kazala je da su SAD i Velika Britanija bili i ostali snažni partneri.

Papa Franjo nije spomenuo Trumpa za vrijeme današnje audijencije, a državni tajnik Svete stolice kardinal Pietro Parolin izjavio je da Trumpova vladavina može biti uspješna. Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da su SAD i Njemačka partneri na temeljima demokracije, slobode te poštivanju ljudskih prava neovisno o porijeklu, boji kože, vjeri i spolu.

"Samo na tim osnovama možemo graditi svoj odnos", poručila je Merkel. S još manje entuzijazma oglasio se Francois Hollande, koji je otvoreno podupirao Hillary Clinton. Rekao je da Trumpova pobjeda otvara prostor nesigurnosti kojem treba pristupiti lucidno i hladne glave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.