Politika

Rasprave o poreznoj reformi

Lalovac: Očekivanja od porezne reforme su prenapuhana

Lalovac: Očekivanja od porezne reforme su prenapuhana

Drugi dan zaredom u Saboru traje rasprava o poreznoj reformi. Zasjedanje je nastavljeno pojedinačnom raspravom za koju se prijavilo gotovo 50 zastupnika, a kako je na svako izlaganje do sad prijavljen niz replika o poreznoj reformi raspravljat će se do kasnih večernjih sati i onda opet sutra - treći dan zaredom.

U Saboru repriza jučerašnje rasprave. Dok vladajući poručuju da će se reformom porezno rasteretiti poduzetnici i građani, oporba je sumnjičava te ponavlja da se pogoduje bankama i onima s dubljim džepom. Iako ne sumnja u iskrene namjere mnistra Marića SDP-ov Boris Lalovac poručuje da su očekivanja od porezne reforme prenapuhana.

"Postavlja se pitanje zato što se od ove tzv. cjelovite porezne reforme očekuje puno. Mislim da su očekivanja malo prenapuhana zato što morate raditi i na rashodovnoj strani proračuna, morate raditi dubinske strukturne promjene u zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Teško imate manevarskog prostora da značajnije smanjujete porezno opterećenje koji jest velik u Republici Hrvatskoj", rekao je Lalovac.

"Žao mi je što je iz vaših riječi progovara skepsa da će se uspjeti provesti. Jasno, otprilike negdje milijun i 800 tisuća ljudi će imati jednaku ili bolju situaciju nego što je bila ranije, zahvaljujući ovom zakonu", odgovorio je HDZ-ov Željko Reiner. SDP-ov Tomislav Žagar kritizirao je povećanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto,a odgovorio mu je HDZ-ov Josip Borić.

"Ova mjera vezano uz ugostiteljstvo posebno u Slavoniji nije dobro. Kada je bio PDV 13 posto nisu ugostitelji snižavali cijenu, to je u Slavoniji nemoguće. Ne možete cijenu ispod deset kuna staviti za bilo koje piće", poručio je Tomislav Žagar.

"Vlada je učinila potez, ali što će raditi tržište, poljoprivrednik, trgovac, ugostitelj. Tu postoji prostor da tržište regulira odnose", rekao je Josip Borić. SDP-ov Nenad Stazić narazumljiva je odluka o uvođenju poreza na kupnju prve nekretnine. Smanjit će te građanima račune za struju, no mlade će te s druge strane ovom mjerom unazaditi,poručio je Stazić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.