Ostalo / Zadarska županija

Počast žrtvama Domovinskog rata

U molitvenoj hodnji od Bulića do Lišana Ostrovičkih sudjelovalo preko 200 ljudi

U molitvenoj hodnji od Bulića do Lišana Ostrovičkih sudjelovalo preko 200 ljudi

Dostojanstvena kolona koja je brojila preko 200 članova krenula je molitvom kroz Bulić,magistralom do Lišana Ostrovačkih do spomenobilježja pogibije Josipa Žulja i Mile Mamića

Dana 17. srpnja 1991.godine, pale su prve granate ispaljene od strane JNA, pobunjenih Srba i četnika, ujedno i prve granate koje su pale na područje Zadarske županije.

U tom topničkom napadu život je izgubio policajac Josip Žulj i fra Mile Mamić. Pogibija i stradavanje hrvatskih civila i branitelja se nastavilo te je ukupno poginulo 14 branitelja i 16 civila, kao i etničko čišćenje Hrvata sa tog područja kada ih je oko 10.000 izbjeglo s područja Zadarske županije.

Svega toga prisjetili su se mještani Bulića, Vukšića, Provića i Lišana Ostrovačkih koji su u organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu-Zadar obilježili taj dan najvećeg stradanja. Molitvena hodnja pod nazivom "Koracima nade u istinu" započela je na spomen obilježju pogibije Željka Čubrića iz Pirovca, pripadnika 113. šibenske brigade.

Molitva, čitanje prigodnih domoljubnih stihova i glazba Puhačkog orkesta Pirovac učinili su ovo obilježavanje dostojanstvenim za mještane i članove poginulih koji su bili nazočni. U hodnji su sudjelovali članovi Udruge tenkista Zadarske županije, HVIDR-a Benkovac, gradonačelnik Benkovca Željko Katuša, čelnici Općine Pirovac i brojni drugi.

Dostojanstvena kolona koja je brojila preko 200 članova krenula je molitvom kroz Bulić,magistralom do Lišana Ostrovačkih do spomenobilježja pogibije Josipa Žulja i Mile Mamića.

U crkvi Sv. Nikole Tavelića služena je sveta misa za sve poginule branitelje i civile toga kraja, nakon koje je održan prigodan program posvećen poginulima i članovima njihovih obitelji te promocija projekta "Snaga ljubavi;činiti dobro".

Sve žene toga kraja su zamoljene da svoja svjedočanstva stradanja zapišu kako bi to vrijeme stradanja ostalo trajno dokumentirano.

Načelnica Općine Lišana Ostrovičkih Ivana Dević, čiji je otac poginuo kao pripadnik Tigrova, obratila se nazočnima uz ispriku što ih se sve ove godine nitko nije sjetio, ali i dala obećanje da će se ovaj datum nastaviti obilježavati na najdostojanstveniji način. Na kraju je članovima obitelji stradalih podijelila ruže.

Organizatori molitvene hodnje bili su Udruga Žene u Domovinskom ratu - Zadar, KUD Sv.Nikola Tavelić, KUD Vukšić, MO Bulić, MO Vukšić, MO Prović i Općina Lišane Ostrovičke.


Reci što misliš!