Ostalo / Zadarska županija

Pag

Do Nove godine 50 tona paške janjetine

Do Nove godine 50 tona paške janjetine

Na Pagu ima oko 40 000 ovaca i do konca sezone janjenja koja traje oko tri mjeseca proizvest će se oko 250 tona paške janjetine

Na Pagu je počela sezona janjenja i do Nove godine će se, kako procjenjuju ovčari, proizvesti oko pedeset tona janjetine. U vrijeme blagdana mlada paška janjetina je vrlo tražena, osobito janjad do osam kilograma težine.

Janjenje nije počelo ravnomjerno na cijelom otoku pa tako najviše janjadi ima u stadima na središnjem dijelu otoka, dok ih u nekim stadima još nema.

Primjerice, u Paškoj sirani kažu kako će se u njihovom stadu prva janjad pojaviti tek u siječnju. Ovčari su u vrijeme janjenja od jutra do večeri na pašnjacima jer je s janjenjem počela i mužnja. Uz to se, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, moraju brinuti i o janjadi koja ne podnosi hladnoću i vlagu. Vrijeme se popravlja, nema više snijega, no temperature zraka su još dosta niske i janjad treba stalno nadzirati.

Na Pagu ima oko 40 000 ovaca i do konca sezone janjenja koja traje oko tri mjeseca proizvest će se oko 250 tona paške janjetine.

Janjetina se najviše prodaje u restoranima i trgovačkim centrima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru, no dosta se traži i na Pagu, osobito za blagdane. Ovčari kažu kako imaju problema s dohranjivanjem ovaca jer je cijelo ljeto i cijelu jesen bila suša pa na pašnjacima nema dovoljno trave i zbog toga moraju nabavljati sijeno.

U vrijeme janjenja i mužnje ovce se moraju dobro hraniti kako bi mlijeko bilo što kvalitetnije jer o kvaliteti mlijeka ovisi i kvaliteta paškog sira. Većina ovčara mlijeko prodaje nekoj od četiri otočne sirane, a manji dio mlijeka ostavljaju za vlastitu proizvodnju paškog sira i skute.


Reci što misliš!