Ostalo / Zadarska županija

Obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica '93.

Zrilić: Svjedoci smo stalnih dezinformacija o Domovinskom ratu

Zrilić: Svjedoci smo stalnih dezinformacija o Domovinskom ratu

Program obilježavanja 19. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93. započeo je u petak predavanjem Izdavački rad Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i neke činjenice iz stranih izvora o Domovinskog rata u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, piše slobodnadalmacija.hr

Koliko god velika, Vijećnica je ipak bila pretijesna za brojne zadarske srednjoškolce koji su sa svojim nastavnicima pozvani na predavanje, tako da većina učenika, pa čak i novinara, nije niti uspjela u potpunosti čuti ono o čemu su govorili predavači. Program obilježavanja otvorio je župan Stipe Zrilić koji je ponovio kako je operacijom Maslenica 1993. godine oslobođen dio zadarskog zaleđa, te je spojen sjever i jug Hrvatske što je bio osnovni cilj.

Akcija se obilježava ove godine u tjednu kada odlučujemo o ulasku u Hrvatske Europsku uniju, što ne bi bilo moguće da nije bilo hrvatskih branitelja i akcija poput Maslenice 93 kojim je izborena samostalnost i sloboda, kazao je Zrilić i naglasio: "Svjedoci smo stalnih dezinformacija o Domovinskom ratu, što postaje prava mirnodopska agresija u kojoj imamo sve više časnih agresora i branitelja zločinaca. Stoga je važno iznositi istinu o Domovinskom ratu i o operaciji Maslenica jer se ta istina često izokreće."

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, ujedno i autor knjige „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih" predstavio ju je kao presjek Domovinskog rata.
- Kroz dezinformacije se pokušava prikazati uloga Domovinskog rata i Hrvatske kakva nije bila posebno kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Dio novinara i danas nastupa pod geslom „o Franji Tuđmanu sve najgore", pa tako i o Domovinskom ratu sve najgore, a to se pokušava nametnuti i kroz hašku optužnicu, rekao je Ante Nazor.

"Bilo je puno stranaca koji su iz inozemstva dolazili boriti se za Hrvatsku. Više od 500 stranaca borilo se zajedno s hrvatskim braniteljima, 70 ih je poginulo, a 50 teško ranjeno. Bilo je i avanturista koji su dolazili, ali ipak najveći broj ih je došlo jer su vidjeli nepravdu, da je slabiji napadnut od jačega, da premoćna vojska uništava gradove i ubija civile. Veliki broj stranaca došao je u Hrvatsku nakon što su vidjeli scene razrušenog Vukovara i Dubrovnika", istaknuo je.

Govoreći o četiri knjige koje sadržavaju dokumente RSK, Nazor je naglasio kako radi povijesnih činjenica mora reći kako je Vojislav Stanimirović bio osoba koja je u Krajini obnašala mnoge državne dužnosti, od ravnatelja bolnice do člana Vlade RSK.

"Činjenica je da on danas sjedi u Saboru RH što govori o velikodušnosti hrvatske politike. Zato ne stoji teza da Srbi nisu počeli rat u Hrvatskoj, jer svi dokumenti, pa i svjedočenja srpskih oficira govore suprotno. Kakav je bio Stanimirović govori i podatak da ga je ratni zločinac Mile Martić izuzetno cijenio", zaključio je Ante Nazor.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.