27 otočnih proizvođača s područja Zadarske županije
Prijave za oznaku "HOP" do 27. svibnja
Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova objavilo je novi natječaj za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), prijave se primaju do 27.svibnja. Od 2007. godine oznaku "hop" dobilo je 27 proizvođača s otoka Zadarske županije.
27 otočnih proizvođača s područja Zadarske županije dobilo je ovu oznaku kvalitet za ukupno 45 proizvoda. Tako primjerice "hop" markicu nose paški sirevi, sol, baškotini, kaljski inćuni, dugootočni kozji sir, iška tradicijska keramika, pa i pašmanski Škraping.
Jedan od otočnih proizvođača je i ugostitelj Ante Galošić iz Verunića na Dugom otoku koji je ovu oznaku kvalitete dobio za džem od smokava, marmeladu od magunja te za mariniranu grdobinu. Evo što kaže o tome koliko mu je "hop" markica pomogla u plasmanu ovih proizvoda.
"Pomoću te hop markice lakše smo proizvod mogli plasirati dalje, izaći na tržište inače bi bilo teško prodavati. Našim klijentima smo prodavali proizvode koje su oni nosili u Italiju, Francusku Irsku...Danas je oznaka kvalitete jako bitna jer u doba današnje industrije ljudi ne znaju ni što jedu ni što piju, a kad dođu na naš štand onda su sigurni da jedu prirodne proizvode." - ističe Galošić.
Ante Galošić također navodi kako će se opet natjecati za dodjelu oznake "Hop", ovaj put za konzervirane crne masline. Sama procedura dobivanja markice traje par mjeseci no isplati se, smatra naš sugovornik...
" Morate proći stroge analize ministarstva, laboratorija i zdravstvenih ustanova, to sve skupa traje mjesec-dva dana ali sav trud je neznatan s obzirom na to što ćete poslije dobiti s tom markicom..."
Kriteriji za dobivanje oznake Hop nisu se mijenjali ni u ovom, 8.natječaju, doznajemo od Ljubice Ajduković Ugarković iz resornog Ministarstva. Osnovni uvjet je da kandidat ima sjedište na otoku i da koristi izvorne sirovine. Otočani izgleda imaju koristi od markica o čemu svjedoče brojevi...
" Pa mi smo krenuli 2007. sa 14 dobitnika i 22 proizvoda, a danas imamo u našoj velikoj obitelji 145 dobitnika s 19 otoka i poluotoka Pelješca, dakle svake godine širimo se , imamo 409 proizvoda i proizvodnih linija, neki su od proizvođača i višestruki dobitnici..."
Iako spomenutu "Hop-obitelj" čine većinom prehrambeni proizvodi i suveniri, iz ministarstva podsjećaju da ovu oznaku kvalitete mogu dobiti i nematerijalni proizvodi kakve su na primjer različite kulturno-zabavne manifestacije.
Radio Zadar
Vezane vijesti
-
Bit će ovo tjedan bogat događanjima u Gradskoj knjižnici Zadar i njezinim ograncima, donosimo program
-
Noć vještica! Da, dušobrižnici će reći kako je to najobičniji poganski običaj, štovanje sotone i mračnih sila ili pak čisto komercijalno američko sranje s kojim ekstra izvlače profit svojih labilnih konzumenata.
-
Na mjesnom groblju u Viru predstavnici Općine Vir u društvu virskog župnika don Kreše Ćiraka položili su povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana vijenac i upalili svijeće.
-
U derbi utakmici šestog kola prvenstva Hrvatske košarkaši Zadra su svladali Split u gostima 78-61 (20-17, 18-18, 18-16, 22-10) čime su ostali jedina savršena momčad u prvenstvu.
Izdvojeno
-
Na mjesnom groblju u Viru predstavnici Općine Vir u društvu virskog župnika don Kreše Ćiraka položili su povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana vijenac i upalili svijeće.
-
I na blagdan Svih svetih na Jadranu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetku maglu, a a po nizinama unutrašnjosti maglovitije i uglavnom svježije. Najniža temperatura zraka između 5 i 10 °C, na obali i otocima od 12 do 16 °C, a najviša dnevna od 20 do 23 °C.
-
Prvoga dana studenoga slavimo svetkovinu Svih svetih. Tog dana slavimo one svetce i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života...
-
Noć vještica! Da, dušobrižnici će reći kako je to najobičniji poganski običaj, štovanje sotone i mračnih sila ili pak čisto komercijalno američko sranje s kojim ekstra izvlače profit svojih labilnih konzumenata.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.