Ukusno i zdravo
Dalmatinski pršuti okrunjeni certifikatom
U Maloj vijećnici Doma županije župan Stipe Zrilić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić, zajedno sa predstavnicom ovlaštene certifikatorske tvrtke Biotechnicon, Anom Marušić Lisac i izvršnim direktorom klastera „Hrvatski pršut" Antom Madirom, dodijelili su danas certifikate proizvođačima pršuta na području Zadarske županije.
Certifikati za Dalmatinski pršut, koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, dodijeljeni su dvjema tvrtkama s područja Zadarske županije, Puntici d.o.o. iz Vinjerca i Dalmatino iz Zemunika Donjeg, a dokazuju sukladnost proizvodnje visokim kriterijima izvornosti i očuvanja autohtone gastronomske baštine ovoga kraja.
U ime tvrtke Puntica certifikat je preuzeo Slavko Čoza, a u ime tvrtke Dalmatino Davor Krnčević
Ovo su prvi certifikati koji se dodjeljuju proizvođačima s područja Zadarske županije sukladno Zakonu o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Dodjeli certifikata je bio nazočan gosp. Ante Madir, izvršni direktor klastera „Hrvatski pršut" koji objedinjava članice sve četiri udruge (dalmatinska, krčka, istarska i drniška) koje su na nacionalnoj razini zaštitile svoj proizvod.
Zadarska županija kroz Županijsku razvojnu strategiju, a posebno kroz Program ruralnog razvoja Zadarske županije istaknula je važnost zaštite i brendiranja autohtonih proizvoda. U proteklih par godina zajedno sa znanstvenim institucijama stvorene su uvjeti za pokretanja postupka zaštite Dalmatinske janjetine i Bukovačke jaretine.
Istovremeno pružena je financijska podrška Udruzi uzgajivača paške ovce Rogujica s otoka Paga, koja je 20. lipnja 2013. godine predala je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za zaštitu Paške janjetine oznakom izvornosti na nacionalnoj razini.
U istom pravcu su usmjerene aktivnosti prilikom zaštite izvornosti Dalmatinske maraske gdje je Zadarska županija financijski ali i organizacijski podržala cjelokupni postupak zaštite ovog proizvoda za kojeg slobodno možemo reći da obilježava našu regiju.
Dakako da na našem području postoje još neki proizvodi koji imaju potencijal za zaštitu, tu su prije svega Paški sir i Ninski šokol.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Izdvojeno
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.