Ukusno i zdravo
Dalmatinski pršuti okrunjeni certifikatom
U Maloj vijećnici Doma županije župan Stipe Zrilić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić, zajedno sa predstavnicom ovlaštene certifikatorske tvrtke Biotechnicon, Anom Marušić Lisac i izvršnim direktorom klastera „Hrvatski pršut" Antom Madirom, dodijelili su danas certifikate proizvođačima pršuta na području Zadarske županije.
Certifikati za Dalmatinski pršut, koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, dodijeljeni su dvjema tvrtkama s područja Zadarske županije, Puntici d.o.o. iz Vinjerca i Dalmatino iz Zemunika Donjeg, a dokazuju sukladnost proizvodnje visokim kriterijima izvornosti i očuvanja autohtone gastronomske baštine ovoga kraja.
U ime tvrtke Puntica certifikat je preuzeo Slavko Čoza, a u ime tvrtke Dalmatino Davor Krnčević
Ovo su prvi certifikati koji se dodjeljuju proizvođačima s područja Zadarske županije sukladno Zakonu o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Dodjeli certifikata je bio nazočan gosp. Ante Madir, izvršni direktor klastera „Hrvatski pršut" koji objedinjava članice sve četiri udruge (dalmatinska, krčka, istarska i drniška) koje su na nacionalnoj razini zaštitile svoj proizvod.
Zadarska županija kroz Županijsku razvojnu strategiju, a posebno kroz Program ruralnog razvoja Zadarske županije istaknula je važnost zaštite i brendiranja autohtonih proizvoda. U proteklih par godina zajedno sa znanstvenim institucijama stvorene su uvjeti za pokretanja postupka zaštite Dalmatinske janjetine i Bukovačke jaretine.
Istovremeno pružena je financijska podrška Udruzi uzgajivača paške ovce Rogujica s otoka Paga, koja je 20. lipnja 2013. godine predala je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za zaštitu Paške janjetine oznakom izvornosti na nacionalnoj razini.
U istom pravcu su usmjerene aktivnosti prilikom zaštite izvornosti Dalmatinske maraske gdje je Zadarska županija financijski ali i organizacijski podržala cjelokupni postupak zaštite ovog proizvoda za kojeg slobodno možemo reći da obilježava našu regiju.
Dakako da na našem području postoje još neki proizvodi koji imaju potencijal za zaštitu, tu su prije svega Paški sir i Ninski šokol.
Vezane vijesti
-
Bit će ovo tjedan bogat događanjima u Gradskoj knjižnici Zadar i njezinim ograncima, donosimo program
-
Noć vještica! Da, dušobrižnici će reći kako je to najobičniji poganski običaj, štovanje sotone i mračnih sila ili pak čisto komercijalno američko sranje s kojim ekstra izvlače profit svojih labilnih konzumenata.
-
I na blagdan Svih svetih na Jadranu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetku maglu, a a po nizinama unutrašnjosti maglovitije i uglavnom svježije. Najniža temperatura zraka između 5 i 10 °C, na obali i otocima od 12 do 16 °C, a najviša dnevna od 20 do 23 °C.
-
U derbi utakmici šestog kola prvenstva Hrvatske košarkaši Zadra su svladali Split u gostima 78-61 (20-17, 18-18, 18-16, 22-10) čime su ostali jedina savršena momčad u prvenstvu.
Izdvojeno
-
U trećoj fazi radova po „Projektu poboljšanja vodno- komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane“ izvode se zahvati u ulici Put Petrića i dijelu raskrižja s Ulicom Ivana Gundulića.
-
Na mjesnom groblju u Viru predstavnici Općine Vir u društvu virskog župnika don Kreše Ćiraka položili su povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana vijenac i upalili svijeće.
-
I na blagdan Svih svetih na Jadranu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetku maglu, a a po nizinama unutrašnjosti maglovitije i uglavnom svježije. Najniža temperatura zraka između 5 i 10 °C, na obali i otocima od 12 do 16 °C, a najviša dnevna od 20 do 23 °C.
-
Prvoga dana studenoga slavimo svetkovinu Svih svetih. Tog dana slavimo one svetce i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života...
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.