Ostalo / Zadarska županija

Sv. Marcela i sv. Anselmo

Dani zaštitnika grada Nina 24. i 25. kolovoza

Dani zaštitnika grada Nina 24. i 25. kolovoza

Prolaziti kroz burna povijesna razdoblja, očuvati vjeru i slobodu i njima pridonositi, živjeti na prostoru tako bogatom darovima prirode i čovjeka i trajati - bi li to uopće bilo moguće bez sreće, mudrosti i iskrenih zagovornika?! Stanovnici Nina i svi koji su upoznali iznimne ninske vrijednosti znaju - to ipak mora da je dar sudbine i ninskih zaštitnika!

Dođete li u Nin 24. i 25. kolovoza, prilika je da na jedinstvenim crkvenim svečanostima proslavite Dane zaštitnika grada Nina, sv. Marcele i sv. Anselma kojima je posvećena župna crkva, nekadašnja katedrala (6. - 18. stoljeće).

Prema narodnoj predaji, sv. Anselmo je bio jedan od 72 Kristova učenika koji je došao u Nin i ninske krajeve propovijedati i širiti kršćanstvo. Predaja također kaže da je Marcela iz Lukina evanđelja bila domaćica u kući Marte, Marije i Lazara, a u apostolskom naviještanju u Ninu pomagala je biskupu Anselmu i đakonu Ambrozu (Ambrozije).

Moći kršćanskih navjestitelja i prvih vjesnika kršćanstva na ninskom području, svetih Anselma, Ambroza i Marcele u skupocjenim moćnicima - relikvijarima u Ninu, štuju se od prvih stoljeća kršćanstva. Spadaju među najznačajnije predmete u crkvi i darove vjerskih i državnih velikana. Na glavnom baroknom oltaru ninske župne crkve nalazi se slika: sv. Anselma, sv. Marcele i sv. Ambroza, a u škrinji ispod slike se čuvaju moći sv. Marcele.

Dan zaštitnika grada Nina uvijek je svečan te je uz vjerske svečanosti prilika za zabavu i veselje podjednako zanimljivo stanovnicima Nina i njihovim gostima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.