Ostalo / Zadarska županija

Svečano obilježena 60. obljetnica osnivanja Psihijatrijske bolnice Ugljan

Svečano obilježena 60. obljetnica osnivanja Psihijatrijske bolnice Ugljan

U petak, 16. listopada 2015. godine svečano je obilježena 60. obljetnica postojanja ove zdravstvene ustanove čiji je osnivač Zadarska županija.

Sjedište Psihijatrijske bolnice na Ugljanu je ujedno i početno mjesto održavanja dvodnevnoga simpozija na temu palijativne skrbi u Dalmaciji koji okuplja velik broj stručnjaka predavača i zdravstvenih radnika uključenih u palijativnu skrb pacijenta u Hrvatskoj. Stoga je važno napomenuti da upravo Odjel za demencije, psihijatriju starije životne dobi palijativnu skrb duševnih bolesnika na Ugljanu je prvi palijativni odjel na području Dalmacije i među prvima osnovan u Hrvatskoj. 

U uvodnom dijelu ovog stručnog skupa i proslave 60. obljetnice Psihijatrijske bolnice Ugljan okupljenima su se obratili župan Zadarske županije Stipe Zrilić, izaslanik Zadarske nadbiskupije don. Igor Ikić, pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera, predstavnica Udruge zdravstvenih radnika Hrvatske te ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar.

Psihijatrijska bolnica Ugljan zdravstvena je ustanova koja ima bogato iskustvo i tradiciju u provođenju zdravstvene zaštite psihičkog zdravlja ljudi.

Bolnica je smještena na jednom od najljepših dalmatinskih otoka, u istoimenom mjestu otoka Ugljana. Ukupna površina bolnice je 84.940 m2. Kroz sve etaže svog liječenja može obuhvatiti i do 483 ljudi dnevno, a s kapacitetom od 483 kreveta, tijekom jedne godine liječenjem je obuhvaćeno oko 1070 pacijenata. 

U liječenju pacijenata primjenjuju se vrlo široka paleta terapija: od liječenja lijekovima, psiho farmakoterapije, preko individualne i grupne psihoterapije te socioterapije u užem i širem smislu do radno okupacionih tehnika, a sve sa svrhom da se ljudima omogući da, uz liječenje, postigne ugodu koja mu u vanjskom svijetu nedostaje. Krajnji cilj predstavlja resocijalizacija bolesnika, tj. njegov povratak u obitelj, na radno mjesto i u društvu kao aktivnog, ravnopravnog i kompetitivnog člana. 

Liječnici su u stalnom dežurstvu 0 do 24 sata (radno vrijeme u smjeni). Zaposleno je ukupno 270 djelatnika. 209 zaposlenika su djelatnici medicinske struke i zdravstveni suradnici. Zaposleno je 13 liječnika specijalista-psihijatara i 108 medicinskih sestara/tehničara. Liječenje se provodi i kroz odjel Dnevne bolnice, koja ima kapacitet od 20 stolaca.

U Dnevnoj bolnici zaposlen je 1 liječnik specijalist-psihijatar i 1 medicinska sestra. Medicinski odjeli rade u tri smjene tijekom 24 sata. Psihijatrijska bolnica Ugljan paviljonskog je tipa i u 6 samostojećih objekata smješteno je 12 odjela i Dnevna bolnica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.