Ostalo / Zadarska županija

Na dnevnom redu

Kolegij župana: Predložen proračun u iznosu od 241,3 milijuna kuna

Kolegij župana: Predložen proračun u iznosu od 241,3 milijuna kuna

Prijedlogom drugih izmjena i dopuna proračuna Zadarske županije za 2015. godinu Novim izmjenama danas je na kolegiju župana predložen proračun u iznosu od 241,3 milijuna kuna što je za 16,3 milijuna kuna manje u odnosu na prethodni plan. Do izmjena je došlo prvenstveno jer su smanjeni prihodi od pomoći međunarodnih organizacija u odnosu na prve izmjene. Smanjeni prihodi rezultat su dinamike provođenja aktivnosti na projektima koji se financiraju europskim sredstvima, posebno projekta HERA, ali i ostalih (CITEK,HAZADR, ECO SEA, ISCOPE kao i projekata koje su u nadležnosti Zadra Nove).

„Uvijek je sve malo sporije od planiranog, ali ne zbog mentaliteta, već zbog kašnjenja drugih dionika projekta“, rekao je župan Stipe Zrilić te nadodao kako je prvi plan proračuna bio optimističan, ali proračun je i dalje uravnotežen i stabilan.

Na dnevnom redu bio je i Prijedlog odluke o davanju mišljenja na Druge izmjene i dopune Plana održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2015. Godinu. Ukupni prihodi i primici smanjeni su za 605.000,00 kuna. Kako je naveo ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan stanje na cestama je jako loše, velike količine kiše oštećuju ceste i sve je teže osigurati prohodnost. „Sredstva Županijskim upravama za ceste od 2012. godine kontinuirano padaju, to vrlo ozbiljno prijeti stanju na cestama, jer ćemo doći u situaciju, bude li prosječno snježnih padalina ove zime nećemo moći održavati prohodnost cesta“, rekao je Fabijan. Vezano uz ovu temu župan Stipe Zrilić je rekao da se sa razine države svjesno išlo u slabljenje pozicija Županijskih uprava za ceste.

Govoreći o Nacrtu prijedloga odluke o prihvaćanju razvojnih projekata Zadarske županije, pročelnica Bibijana Baričević kazala je da su razvojni projekti planirani u proračunu za 2016. Godinu Centar kompetencija za nove tehnologije, Centar kompetencija za preradu ribe i voća, Specijalizirani poduzetnički inkubator, Sustav navodnjavanja Baštica II faza, sustav navodnjavanja Lišansko polje I faza, Razminiranje poljoprivrednog zemljišta i projekt HERA.

Na današnjem kolegiju razgovaralo se i o Nacrtu prijedloga odluke o donošenju Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara te okoliša od katastrofa i velikih nesreća za Zadarsku županiju koji će biti proslijeđen Skupštini Zadarske županije. U tom su dokumentu kao prirodne opasnosti koje mogu izazvati nastanak katastrofe i velike nesreće navedene poplave, potresi, suše, toplinski val, olujno nevrijeme, snježne oborine, poledica i pijavice, a razrađena su i ratna djelovanja te terorizam.

Kolegij je raspravljao i o Nacrtu prijedloga odluke o odbijanju zahtjeva za izmjenu i dopunu Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru ovlaštenika „Kali tuna“ d.o.o.

Oni su tražili izmjene kako bi se bavili turističkom djelatnošću u sklopu koje bi se gosti upoznavali s uzgojem tuna gdje bi kavezi s tunama bili turistička atrakcija i nova ponuda izleta na uzgajalište. Osim upoznavanja biologije uzgoja tuna u našem moru, iz Kali tuna su bili spremni gostima omogućiti i plivanje s tunama u posebno dizajniranom, plutajućem i lako uklonjivom objektu.

Međutim, Zakon o morskom ribarstvu to ne dopušta., a kaže da na koncesioniranom pomorskom dobru za uzgoj ribe ne može biti i turistička djelatnost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.