Ostalo / Zadarska županija

Veliko priznanje

Južnomoravska regija nagradila župana Stipu Zrilića

Južnomoravska regija nagradila župana Stipu Zrilića

Povodom 15. obljetnice obnove područne (regionalne) samouprave u Češkoj Republici, Južnomoravska regija nagradila je svoje partnerske regije i pojedince zaslužne za razvoj Južne Moravske tijekom zadnjih nekoliko godina, a među njima i Stipu Zrilića, župana Zadarske županije s kojom je Južnomoravska regija potpisala Sporazum o suradnji 16. travnja 2007. godine.

Svečana dodjela nagrada održana je u nedjelju, 13. prosinca 2015. godine, u kompleksu dvorca Lednice koji je od 1996. godine na popisu UNESCO-ve baštine. Nagradu je uručio osobno predsjednik Regije Michal Hašek, a u ime župana Stipe Zrilića primio ju je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.

Ugodno iznenađenje za domaćine, popraćeno glasnim pljeskom publike, bilo je obraćanje pročelnika Šimunića nazočnima na češkom jeziku. Tom prigodom pročelnik Šimunić je rekao: Ova lijepa priča koju Južnomoravska regija i Zadarska županija zajedno pišu traje već devetu godinu. Kroz to vrijeme dogodile su se mnoge lijepe stvari.

Svake godine na Dan Zadarske županije 16. travnja naši dragi prijatelji iz ove Regije gosti su na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Osim kad ih erupcija vulkana na Islandu ne prisili na ranije polijetanje. Južnomoravska regija dala je nekoliko vrijednih donacija pravnim subjektima na području Zadarske županije; na čemu i ovom prigodom zahvaljujemo; nekoliko naših općina i gradova uspostavilo je suradnju s ovdašnjima, naša Turistička zajednica svake je godine sudionik Regiontoura, otvorili smo jednu izložbu naših umjetnika u Brnu, plovili smo zajedno, posjećivali škole, kulturne i prirodne znamenitosti, učili jedni od drugih, veselili se, ugodno družili.

Za Zadarsku županiju suradnja s Južnomoravskom regijom nešto je poput najstarijeg djeteta jer je riječ o prvom formalnom Sporazumu o međunarodnoj suradnji koji smo s nekom regijom potpisali. Stoga nagradu koju danas Zadarska županija prima doživljavamo kao veliku čast na kojoj smo neizmjerno zahvalni, no doživljavamo ju i kao veliki izazov za budućnost, kao poticaj da s još više entuzijazma i kreativnosti radimo na ovoj suradnji.

Uz župana Zrilića nagrade je dobila nekolicina zaslužnih pojedinaca iz partnerskih regija poput Donje Austrije i Trnavskog samoupravnog kraja, ali i mladić koji je iz goruće kuće spasio dvoje starijih osoba, posljednji živući pilot RAF-a, nekolicina umjetnika, sportaša, gospodarstvenika i dr.

Svečanost je nastavljena izuzetnim koncertom gudačkog kvarteta (violončela) Filharmonije iz Brna koji je publiku oduševio svojom izvedbom klasičnih autora poput Bacha, Vivaldija, Dvořaka, ali i obradom Bohemian Rhapsody i Nothing else matters.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.