Ostalo / Zadarska županija

Europska Unija odobrila je Zadarskoj županiji u ovu svrhu 830 tisuća eura

Dio kulturno- povijesnog nasljeđa Zadra otvoren kroz projekt "HERA"

Dio kulturno- povijesnog nasljeđa Zadra otvoren kroz projekt

Prvi punkt je Prolaz cara Augusta, tu počinje priča o gradu starom 3 tisuće godina...

U sklopu programa Županijskih dana, danas su predstavnici Zadarske županije i grada Zadra obišli nekoliko lokaliteta kulturne turističke rute kreirane u sklopu projekta HERA.

Europska Unija odobrila je Zadarskoj županiji u ovu svrhu 830 tisuća eura, a riječ je o promicanju održivog turizma koji se temelji na kulturnoj baštini. Kroz program Jadranske prekogranične suradnje EU osigurava 85 posto sredstava, a ostatak Zadarska županija, kazao je voditelj projekta HERA Lovro Jurišić.

Hera uključuje obnovu tri lokaliteta od kojih su dva već uređena - Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana, ostaje još na jesen dovršiti Mali Arsenal. Autor rute je profesor Vinko Bakija s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Zadarskog sveučilišta:

„Ruta nudi dio kulturno- povijesnog nasljeđa Zadra, predstavlja značajan iskorak u kreativnim industrijama kojima se već 15-ak godina bavi Zadarska županija. Kroz žarišne točke zasutavljanja kreirali smo novostvorenu vrijednost na ono što već postoji, materijalna i nematerijalna povijest grada, turisti će s ovom rutom imati bolji uvid u ono što Zadar već nudi“ - napominje Bakija.

„Prvi punkt je Prolaz cara Augusta, tu počinje priča o gradu starom 3 tisuće godina, priča o urbanim fotrifikacijama jer Zadar je grad-utvrda kroz cijeli srednji vijek i sve do kraja 19.stoljeća“, kazao je Bakija prilikom predstavljanja rute.

Od tada priča ide dalje, prema Trijumfalnim vratima na Trgu Petra Zoranića, preko crkve sv. Dominika s pričom o prvom sveučilištu u Hrvata, preko Narodnog trga do Muraja i Vrata sv. Krševana, a to je jedna petina od onoga što Zadar ukupno nudi posjetiteljima.

 

„Ono što je bit kod interpretacije kulturno-povijesnog nasljeđa je da se kod turista stvori zadovoljavajuće iskustvo, da se poveća potrošnja, produži njihov boravak i da se oni vrate natrag s idejom da se ima još toga za vidjeti u Zadru i Zadarskoj županiji“, pojašnjava autor rute.

Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru navodi kako je značaj obnove lokaliteta veliki jer projekt valorizira kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe grada Zadra u dijelu koji se odnosi na fortifikacije:

„Njihova prezentacija ide u smjeru da se oni obnavljaju, znači da se trajno brine o spomeniku, to se odnosi i na Prolaz cara Augusta i na Vrata sv Krševana ili Lučka vrata koja su obnovom doživjela svoju renesansu, a treći segment je dio fortifikacijskog sklopa utvrde Kaštel na ulazu u grad s morske strane gdje je jedan prolaz koji mi zovemo Mali Arsenal, tu će biti ishodište čitave rute gdje će biti u multimediji prikazan razvoj fortifikacija grada Zadra.“

Miletić se nada da će zadarske zidine ući na listu za baštinu UNESCO-a pa je, tvrdi, ovo još jedan doprinos vrednovanju zadarske baštine.

U današnjem obilasku kulturne turističke rute s oznakom HERA bio je i župan Stipe Zrilić koji je kazao da je Zadarska županija kroz vođenje projekta pokazala sposobnost i kako ima kapaciteta voditi veće projekte.

„ Ovaj projekt je u sklopu prekogranične suradnje u kojem sudjeluje 8 različitih država pod upravljanjem i odgovornošću vodećeg partnera Zadarske županije. Kroz projekt se želi napraviti akcijski plan promoviranja jadranske kulturne baštine u funkciji turističke ponude“, rekao je župan Zrilić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.