Ostalo / Zadarska županija

Žrtve mina na području Zadarske županije

Još uvijek minski sumnjiv 41 kilometar kvadratni u Zadarskoj županiji

Još uvijek minski sumnjiv 41 kilometar kvadratni u Zadarskoj županiji

Aktualno stanje je zahvaljujući akcijama razminiranja pokazuje da su kuće i okućnice u potpunosti razminirane

U četvrtak, 14. travnja 2016. u 12 sati u Gradskoj loži, Zadar u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog Zmaja“, gospođa Nevenka Marinović održala je predavanje na temu Žrtve mina na području Zadarske županije.

Ovo se predavanje održalo u okviru programa Županijskih dana 2016. te u povodu mjeseca svjesnosti od opasnosti od mina, što se obilježava diljem Hrvatske u mjesecu travnju.

Cilj predavanja je ukazati na minski problem kao posljedicu rata, koji još uvijek postoji te podsjetiti na ulogu Zadarske županije u rješavanju minskog problema u poslijeratnom razdoblju kao i prezentirati podatke analize stradavanja po godinama, mjestima i po vrsti ozljeda.

Gospođa Marinović je iznijela podatak da trenutno stanje minski sumnjivih površina u našoj Županiji iznosi 41 km2 . Prema riječima predavačice u našoj županiji minski sumnjive površine zauzimale su područja četiri grada: Zadra, Benkovca, Obrovca i Biograda n/m, te dvanaest općina: Zemunik Donji, Novigrad, Poličnik, Posedarje Bibinje, Škabrnja, Stankovci, Jasenice, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Sukošan i Polača. Od toga je, prema podacima iz 1996. najviše minski sumnjivih povšina obuhvaćalo infrastrukturne i gospodarske objekte (37%), šumske površine (30%) te poljoprivredne površine (25%) dok je na kuće i okućnice padalo 8 %.

Aktualno stanje je zahvaljujući akcijama razminiranja pokazuje da su kuće i okućnice u potpunosti razminirane, a ostaju još područja šuma i poljoprivrednih površina.

Što se tiče žrtava stradalih od mina, Zadarska županija, na žalost po ukupnom broju minskih žrtava vodeća je u Republici Hrvatskoj. Do 1995. g. stradale su, u RH najčešće vojne osobe, a od od jeseni 1995., u minski sumnjivim područjima stradavaju pirotehničari i civili. Najugroženiji su povratnici, muškarci, poljoprivrednici, lovci, ali i žene i djeca. Od 1991. do 2016. u Zadarskoj županiji je od mina stradalo ukupno 289 osoba, a u cijeloj Hrvatskoj 1982 osobe.

Za kraj, istaknula je Nevena Marinović, usprkos navedenom, u našoj Županiji sve turističke destinacije, kao i sve komunikacije do njih su sigurne. Onih 41 km2 nepregledanog prostora stručno je signirano oznakama minske opasnosti (1305 tabli) kojih treba poštivati. (eZd)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.