Ostalo / Zadarska županija

Osnovano koordinacijsko tijelo Zadarske županije u okviru projekta Foster Children Rights

Osnovano koordinacijsko tijelo Zadarske županije u okviru projekta Foster Children Rights

U utorak, 19. travnja 2016. godine u Maloj vijećnici Doma županije u Zadru, na kraju 41. sjednice Kolegija župana je, u okviru projekta Foster Children Rights - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji financiranog iz sredstava EU u sklopu IPA 2012. „Building Capacities of CSOs for Ensuring Effective Implementation of the EU Standards in the Enforcement of Human Rights" imenovano i uspostavljeno Koordinacijsko tijelo.

U sklopu radnog paketa 2 (WP2) projekta, za realizaciju Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji odgovorni su nositelji projekta Društvo Naša djeca Zadar i Zadarska županija.

Koordinacijsko tijelo će okupiti sve relevantne dionike s polja zaštite prava male djece s poteškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji kako bi se strukturno i institucionalno provele sve relevantne inicijative vezane uz prava male djece s teškoćama u razvoju. Tako je predviđeno da tijelo okuplja lokalne organizacije civilnog društva, jedinicu regionalne samouprave, jedinice lokalne samouprave, stručnjake koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju te roditelje/skrbnike djece steškoćama u razvoju.

Uloga tijela je da prikupi informacije relevantne djeci s poteškoćama u razvoja i onima koji se s njima bave (obitelji, pedijatri, edukacijske institucije, organizacije civilnog društva, itd) te da koordinira rad svih relevantnih dionika koji mogu pomoći djeci s poteškoćama u razvoju i njihovih obitelji da postanu svjesni o pravima koje oni imaju i pomoći im da ta prava lakše ostvare.

Koordinacijsko tijelo Zadarske županije će kreirati Smjernice za organizaciju sistematične i održive njege za djecu s poteškoćama u razvoju od rođenja do treće godine i njihovih obitelji te Smjernice za informiranje obitelji djece s poteškoćama u razvoju o njihovim pravima.

Vrijednost projekta „Foster Children Rights" je 130.186,90 EUR, sufinancirano iz programa IPA 2012 u postotku od 94,79%, a ostatak je sufinanciran od strane Zadarske županije i Grada Zadra. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci. Projekt je trenutno u petom mjesecu uspješne implementacije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.