Ostalo / Zadarska županija

Proglašena elemetarna nepogoda i za općine Škabrnja, Zemunik Donji i Sukošan te gradove Nin i Zadar

Proglašena elemetarna nepogoda i za općine Škabrnja, Zemunik Donji i Sukošan te gradove Nin i Zadar

Šteta po prvim procjenama prelazi vrijednost od 10 milijuna kuna

Župan Stipe Zrilić proglasio je elementarnu nepogodu izazvanu mrazom za područje Općine Škabrnja, Općine Zemunik Donji, Općine Sukošan, Grada Nina i Grada Zadra - naselje Zadar.

U nastavku je priopćenje predsjednika županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Zadarske županije Davora Lonića, a u prilogu Odluka župana.

„Mraz koji je pogodio područje Zadarske županije u razdoblju od 25.4. do 28.4.2016. godine prouzročio je značajnije štete nego što se to moglo pretpostaviti iz prvih priopćenja koje su dostavila povjerenstva grada Benkovca i općina Posedarje, Novigrad i Galovac. Nakon što je 5. svibnja proglašena elementarna nepogoda uzrokovana mrazom za područje tih JLS, nova prva priopćenja i izvidi štete sa područja Grad Nina i dijela Grada Zadra (naselje Zadar), te općina Škabrnja, Zemunik Donji i Sukošan, ukazala su na potrebu proglašenja elementarne nepogode i za ta područja. Tako je župan Stipe Zrilić danas proglasio elementarnu nepogodu izazvanu mrazom za područje Općine Škabrnja, Općine Zemunik Donji, Općine Sukošan, Grada Nina i Grada Zadra - naselje Zadar.

Prve procjene šteta na tom području pokazuju da su od mraza najviše stradale voćarske kulture i to posebno nasadi maraške na više od 200 ha, breskve, trešnja i marelice. Nadalje, stradali su vinogradi na više od 100 ha te povrtlarske kulture. Štete se kreču od 20% do 100% uroda, a oštećeni su i trajni nasadi. Prve procjene ukazuju na iznose šteta koja prelaze vrijednost od 10.000.000,00 kn.

Pozivamo poljoprivrednike sa područja koja su stradala da se jave gradskim i općinskim povjerenstvima i prijave nastalu štetu najkasnije do 17. svibnja."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.