Ostalo / Zadarska županija

Ministarstvo kulture odobrilo

Općini Preko 100 tisuća kuna za tvrđavu Sv. Mihovila

Općini Preko 100 tisuća kuna za tvrđavu Sv. Mihovila

Općina Preko ove će godine od Ministarstva kulture, na ime javnih potreba u kulturi, dobiti 100 tisuća kuna za tvrđavu sv. Mihovila.

Riječ je o bespovratnom novcu koji dodjeljuje Uprava za zaštitu kulturnih dobara iz Programa zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima. Općina Preko na natječaj se javila s projektom obnove tvrđave sv. Mihovila u Preku, a odobrenih 100.000 namijenjeno je za projektnu dokumentaciju, pa će nakon geodetskog i konzervatorskog elaborata koje je financirala općina, na red doći izrada arhitektonskog snimka.

- S predviđenim novcem napravit će se arhitektonski 3D snimak postojećeg stanja tvrđave, a sljedeći korak bit će arheološki iskopi unutar samog objekta i tek ćemo nakon ta dva koraka moći konkretnije znati kolika je ukupna vrijednost radova na obnovi tvrđave. Nadamo se da ćemo što prije napraviti još jedan važan korak - izmještanje antenskog stupa iz utvrde, za što je već osigurana lokacijska i građevinska dozvola.

Čekamo još samo da se ubrzaju stvari u DUUDI-ju i tvrtki Odašiljači i veze pa da se stvari napokon pokrenu, pojašnjava voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan, koji ističe dosadašnju odličnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Zadru.

Osim tvrđave sv. Mihovila, ministarstvo kulture će u Zadarskoj županiji preko programa javnih potreba u kulturi financirati i radove u Tkonu, Silbi, Molatu i Pagu u vrijednosti ukupno 785.000 kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.