Ostalo / Zadarska županija

7.469.654,03 kune

Zadarskoj županiji financijska potpora za razminiranje

Zadarskoj županiji financijska potpora za razminiranje

Dana 2. lipnja 2016. Zadarska županija podnijela je Zahtjev za dodjelu potpore za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji.

Zahtjev je dostavljen temeljem Natječaja koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao tijelo koje obavlja operativnu provedbu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Potpora za razminiranje poljoprivrednog zemljišta sastavni je dio Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. unutar mjere M05 „Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti" i Podmjere 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima.

Potpora se dodjeljuje se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Prihvatljivi korisnici ove potpore su jedinice područne (regionalne) samouprave na čijem području postoji minski sumnjiva poljoprivredna površina.

Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava. Udio javne potpore u prihvatljivim troškovima ulaganja iznosi 100%. Iz proračuna Europske unije osigurava se 85% udjela, a RH iz Državnog proračuna osigurava 15% udjela.

Cilj potpore je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim poljoprivrednim površinama.

Procijenjeni iznos troškova razminiranja za Zadarsku županiju ukupno iznosi: 7.469.654,03 kuna (s PDV-om) za 715,034 m2 minirane poljoprivredne površine.

Dana 20. srpnja Zadarska županija zaprimila je Odluku o prihvatljivosti zahtjeva za potporu kojom je odobren najviši iznos prihvatljivih troškova od 7.469.654,03 kune.

Razminiranje poljoprivrednih površina provest će se na sljedećim područjima:

- Općina Posedarje, naselje Slivnica, Vinjerac, Posedarje i Islam latinski. Obuhvaća poljoprivredne površine i šumsko zemljište na području zaselka Gornja Slivnica, području Vlake, Zeleni hrast i naselju Islam Latinski,
- Općina Zemunik Donji, naselje Zemunik Gornji. Obuhvaća poljoprivredne površine i šumsko zemljište na području zaselaka Banići i Potkosa,
- Grad Benkovac, naselje Vukšić. Obuhvaća poljoprivredne površine i šumsko zemljište na području Vukšanskih njiva i padine brijega Gradina.
-
Razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji zahvaćenog minama uklonit će se minska opasnost iz neposredne blizine naseljenih područja. Omogućit će se sigurno kretanje stanovništva, obrađivanje i korištenje poljoprivrednih i ostalih površina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.