Ostalo / OI 2008

Nogomet, polufinale

Argentina i Nigerija u finalu nogometnog turnira

Argentina i Nigerija u finalu nogometnog turnira

Nigerija porazila Belgiju rezultatom 4-1

Nogometna reprezentacija Argentine prošla je u finale olimpijskog turnira uvjerljivom pobjedom (3-0) nad Brazilcima u južnoameričkome klasiku. “Gaučosi” su bili bolji, ali ne toliko koliko sugerira konačan rezultat.

Njihov junak 20-godišnji je napadač madridskog Atletica Sergio Agüero. Zabio je omaleni centarfor prva dva gola i iznudio 11-erac iz kojeg je Juan Roman Riquelme postigao konačan rezultat.

Agüero je inače propustio najbolju priliku prvog dijela kada je, u 15. minuti, izašao sam pred brazilskog vratara Renana. U 52. je iz peterca lijevom rukom, koju je držao pripijenu uz tijelo, preusmjerio u mrežu udarac Angela Di Marije s lijeve strane. Brazilci su tražili poništenje gola.

U sljedećih pet minuta Argentinci su se našli pod neviđenom opsadom, no Brazilci su propustili dvije dobre prilike: Rafael Sobis je prizemnim udarcem s dvadesetak metara pogodio desnu vratnicu Romerova gola, a Rafinha je propustio izglednu prigodu pucavši neometan iz 16-erca s desne strane.

U 58. minuti Agüero je s vrha peterca u gol desnom nogom proslijedio ubacivanje suigrača s desne strane za 2-0.

No, “seleçao” se ni tada nije predavao. Ronaldinho je u 65. minuti, iz ponovljenog pokušaja, pogodio desnu vratnicu Romerova gola majstorski izvedenim slobodnjakom s više od dvadeset metara. U nastavku akcije Diego je zabio gol, koji je zbog zaleđa poništen.

Agüero je ponovno zablistao u 75. minuti, kada je sjajnim lažnjakom u 16-ercu lukavo iznudio 11-erac. Faulirao ga je Rafinha na desnoj strani. Juan Roman Riquelme bio je precizan s bijele točke.

U finalu će Argentinci igrati protiv Nigerije u reprizi završne utakmice Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Afrikanci su tada slavili 3-2 i donijeli Crnom kontinentu prvi olimpijski nogometni naslov.

Nogomet, polufinale, muški:

Nigerija – Belgija 4-1 (Olubayo 17, Obasi 59, 72, Okonkwo 78, / Ciman 88)

Argentina – Brazil 3-0 (Agüero 52, 58, Riquelme 76-11m)


Reci što misliš!