Ostalo / OI 2008

Košarka

Španjolci prejaki za Hrvatsku

Španjolci prejaki za Hrvatsku

Španjolci su apsolutno u svim elementima nadigrali i nadjačali hrvatske košarkaše

Košarkaška reprezentacija Španjolske pobijedila je Hrvatsku 72-59 (37-26) u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Olimpijskih igara u Pekingu.

Španjolci su apsolutno u svim elementima nadigrali i nadjačali hrvatske košarkaše, koji su u najvažnijoj utakmici Igara potpuno zakazali. Odabranici hrvatskog izbornika Jasmina Repeše od samog su početka teško izlazili na kraj s agresivnom španjolskom obranom, često na rubu presinga, pa se rijetko dolazilo do izigranih akcija i otvorenih šuteva. Već je sam početak utakmice nagovijestio daljnji tijek. Španjolci su poveli 9-1, a hrvatski su košarkaši prvi koš iz igre (Banić) postigli nakon više od šest i pol minuta igre!

Bez ozlijeđenog Marka Popovića, Repeša je ostao bez vrlo važnog čovjeka u rotaciji, a oni koje je imao na raspolaganju, nisu mogli parirati Španjolcima koji nisu odigrali spektakularnu utakmicu, ali su za Hrvate jednostavno bili prejaki. Već nakon 10 minuta igre Španjolci su imali 11 koševa prednosti, a s istom su razlikom okončali i prvo poluvrijeme. U nastavku su otišli i na još veću prednost, u jednom trenutku i 24 koša razlike. Tek pred kraj susreta, kada je španjolska agresivnost popustila, Hrvatska je uspjela malo doći do daha, ali samo za smanjenje na konačnih -13.

Sa 7 skokova više (36-29) i puno boljim šutom iz igre, Španjolci su gađali 49% (26-53), a Hrvati tek 38% (20-53), nije bilo realno očekivati čak niti ravnopravnu utakmicu, a kamoli pobjedu Repešinih igrača. S 20 koševa i 10 skokova Pau Gasol je bio prvo ime utakmice. Reyes je dodao 13, a Calderon 10 koševa. U hrvatskoj reprezentaciji su samo dvojica igrača odigrali solidnu utakmicu, Marko Bamić s 15 koševa i Zoran Planinić s 12. Obojica su imali i po 5 skokova. Banić je jedini imao i pristojni šut, 6-9 iz igre. S druge strane, Ukić je iz igre gađao 2-7, Kus 1-7, Tomas 3-9, Prkačin 0-3...

Spomenimo kao zanimljivost da je jedan od trojica sudaca bio Talijan Luigi Lamonica, koji je svojim odlukama uništio hrvatsku reprezentaciju u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2005. godine u Beogradu protiv Španjolaca. Ovoga puta, ''furiji'' njegova pomoć nije bila potrebna...

Španjolska će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta Litve i Kine, a Hrvatska je s 3 pobjede i 3 poraza završila nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu.

 Olimpijske igre, košarka, četvrtfinale (muški):

Španjolska - Hrvatska 72-59 (37-26)


Reci što misliš!