Ostalo / OI 2008

Atletika, štafeta 4 x 100

Boltu i Jamajci novo zlato i rekord

Boltu i Jamajci novo zlato i rekord

Treće zlato i treći svjetski rekord za Usaina Bolta

Usain Bolt odnio je treću zlatnu medalju i treći svjetski rekord na Olimpijskim igrama. U jamajčanskoj štafeti 4x100 metara pomagali su mu Carter, Frater i Powell.

Za razliku od američke štafete u polufinalu, kao i od svojih sunarodnjakinja u finalu, Jamajčani su štafetnu utrku 4x100 metara odradili bez većih grešaka. To im je bilo dovoljno za zlato i - svjetski rekord. Trčali su su 37.10, te za trideset stotinki nadmašili dva puta trčan dosadašnji svjetski rekord Amerikanaca (37.40): na SP-u Stuttgartu 1993. i na Olimpijskim igrama u Barceloni godinu dana ranije.

Bolt je trčao u trećoj izmjeni, a Asafa Powell imao je čast postići novo najbolje vrijeme svih vremena u posljednjoj. Počeo je Nesta Carter, a drugi trčao Michael Frater.

Srebro su, predvođeni srebrnim na 100 metara – Richardom Thompsonom, uzeli predstavnici Trinidada i Tobaga, dok je bronca pripala Japancima.

Usain Bolt tako napušta Peking s maksimalna tri zlata i maksimalna tri svjetska rekorda. Da Jamajčanke nisu pogriješile pri izmjeni palice, velika je vjerojatnost da bi ova karipska država odnijela svih šest sprinterskih zlata s atletskih natjecanja u Pekingu. Ovako su ostali na pet.

 

Olimpijske igre, atletika, muški, 4x100m:

 

1. Jamajka (Carter, Frater, Bolt, Powell) 37.10, svjetski rekord

2. Trinidad i Tobago (Bledman, Burns, Callender, Thompson) 38.06

3. Japan (Tsukahara, Suetsugu, Takahira, Asahara) 38.15...


Reci što misliš!