Ostalo / OI 2008

Košarka, polufinale

Amerikanci u finalu sa Španjolcima

Amerikanci u finalu sa Španjolcima

Luis Scola je uz 11 skokova ubacio 26 poena

Za košarkaško zlato na Olimpijskim igrama borit će se reprezentacije Španjolske i SAD-a. Nakon što je Španjolska svladala Litvu 91-86, u drugoj polufinalnoj utakmici SAD je nadjačao Argentinu 101-81.

Za brončanu medalju nadmetat će se aktualni olimpijski prvak Argentina i Litva, kojoj će to biti peti dvoboj za treće mjesto na posljednjih pet Igara.

Furioznom prvom četvrtinom koju su okončali s 30-11 u svoju korist, najveći kandidati za košarkaško zlato na Igrama nisu obeshrabrili atenske zlatne, već je u tom trenutku utakmica zaživjela. Argentinci su odigrali sjajnu drugu četvrtinu i vratili rezultatsku neizvjesnost u dvoboj otišavši na veliki odmor s manjkom od devet poena (49-40).

Ipak, ostatak utakmice prolazi u revijalnom tonu u kojem Amerikanci dominiraju i atraktivno završavaju iskoristive lopte svog razigravača Jasona Kidda (sedam asistencija za 16 minuta).

Argentinski reprezentativci gotovo cijeli dvoboj odigrali su bez svoje prve violine Emanuela Ginobilija, kojeg je povreda noge izbacila iz igre već u prvoj četvrtini. U takvom rasporedu argentinskih snaga na parketu najviše su loptu privatizirali Luis Scola koji je uz 11 skokova ubacio 26 poena, nakon 12-20 iz igre. Samo loptu manje prema obruču Amerikanaca uputio je Carlos Delfino, pogodio ih sedam i dvoboj okončao s 19 poena i osam uhvaćenih lopti.

Statistički najbolji u pobjedničkoj momčadi bili su Chris Bosh s 11 poena i 10 skokova, Dwight Howard s 10 koševa i devet uhvaćenih odbijanaca i LeBron James (15).

Inače, sudionici finala, SAD i Španjolska, već su odigrali jednu utakmicu u Pekingu, a tada je u posljednjoj utakmici po skupinama bilo uvjerljivih 119-82 za Amerikance.

Košarka, polufinale, muški:

Španjolska – Litva 91-86 (40-42)

SAD – Argentina 101-81 (49-40)

Reci što misliš!