Ostalo / OI 2008

Košarka

Dva Marka nakon nastupa na Olimpijadi ponovo u Zadru

Dva Marka nakon nastupa na Olimpijadi ponovo u Zadru

Oba Marka oduševljeni Olimpijskim igrama i zadovoljni ostvarenim

Košarkaška prvenstva odavno su već završena, neka u svibnju, neka u lipnju i velika većina košarkaša ovog se ljeta zasluženo odmarala.

No veliki broj košarkaša i ovog je ljeta bio angažiran reprezentativnim obvezama, a među takve spadaju i dva zadarska Marka: Banić i Popović. Kupanja je bilo malo ili ništa, odmora i druženja s obitelji i prijateljima još i manje - svega par dana boravili su u Zadru.

Prvo pripreme u Gorskom Kotaru, pa Crikvenici. Odlazak na kvalifikacijski turnir u Atenu koji su uspješno apsolvirali i nakon 12 sušnih godina  osigurali sudjelovanje na Olimpijadi. Tri dana za promjenu košulja i rublja pa nastavak priprema u miru Rogle. Put u Peking. Tri pobjede, tri poraza. Ulazak u četvrtfinale, poraz od svjetskih prvaka. Veliki doseg hrvatske košarke nakon brojnih godina bez sudjelovanja na velikim manifestacijama.

U petak, nakon gotovo 24-satnog putovanja, dva Marka napokon su u svom rodnom gradu. More, opopravak, odmor i nažalost vrlo brzo priključenje klupskim pripremama.

- Ubio nas je put. Gotovo 24 sata smo proveli po aerodromima i avionima, ali evo nas napokon doma. Od kluba sam dobio produženi odmor, najduži od svih. Trebam se javiiti u Bilbao 5. rujna, a Barać, na primjer već prekosutra.  Biti će vremena za malo odmora, kupanje, obitelj, prijatelje i neke nedovršene poslove.

Kako je Marko doživio olimpijsko iskustvo?

- Fenomenalno. Zaista čudesna manifestacija, svi najbolji svjetski sportaši na jednom mjestu, ne znaš kuda prije pogledati. Vrijedilo je u svakom slučaju naporno treniranje, odricanje, mukotrpan rad. Bila bi velika šteta propustiti ovako nešto.

Zadovoljan ili nezadovoljan konačnim dometom hrvatske reprezentacije? Svojim prezentacijama?

- Svakako zadovoljan. Nakon 12 godina odigrali smo olimpijski turnir, pobijedili prvake Oceanije, prvake Europe, dobro se držali do zadnje četvrtine s Litvom. Četvrtfinale je izvanredan doseg ove reprezentacije. Pa prvaci Europe nisu prošli u četvrtfinale. Jesmo li mogli bolje? Svakako. Imali smo nesreću da smo izgubili Popa za utakmice s Litvom i Španjolskom, s njim bi vjerojatno bilo drukčije, govori Banić i nastavlja:

- Jako sam zadovoljan minutažom i dobrim djelom svojih igara. Imao sam u dvije utakmice problema s osobnim greškama, ali još sam se jednom uvjerio da mogu protiv svakog centra. Tjelesno sam savršeno spreman, i bio sam prepun sampouzdanja, što se i vidjelo na turniru.

Nisu prolazili lakoćom niti  Pau Gasol, Kirilenko, Nowitzki?

- Ne, nisam imao respekta prema njihovim imenima i značaju. Odigrao sam muški, bez straha. To su mi i sami priznali nakon utakmica. Dobio sam dosta vrijednih komplimenata za svoju igru, zadovoljno je završio Marko Banić.

Marko Popović strahovito je nedostajao u dvije ključne utakmice (Argentinu ne stavljamo u taj rang) protiv Litve za plasman i izbjegavanje Španjolaca u četvrtfinalu te upravo protiv Španjolaca u četvrtfinalu.

- Srce je htjelo, ali jednostavno nije išlo. Bol je bila prejaka, bez obzira na odličnu reakciju na terapije naše lječničke službe. Što je, tu je! Tko zna bi li bilo što bolje da sam bio zdrav i u sastavu. Ostali momci su dali sve od sebe.

Protiv Litve, ali i Španjolaca nedostajao je vanjski šut, koji bi razbio reket protivnika, imamo dojam da bi Marko tu najviše pridonio.

- Teško je sada o tome govoriti. No zadovoljan sam generalno onim što smo ostvarili. Već samo sudjelovanje na Olimpijadi je izvanredan osjećaj, uz svu muku zbog ozljede, moram reći da sam uživao u svakom trenutku provedenim u Pekingu. A četvrtinale je doseg izvan koji treba respektirati. Uz malo više sreće i manje ozljeda, moglo je i bolje.

Kako je stanje ozljede danas?

- Puno je bolje. Mogu već lagano trčkarati, ne mogu još mijenjati pravac kretanja, ali za desetak dana biti će sve ok. Na pripreme se moram javiti 1. rujna, a moguće je da dobijem još koji dan odmora. Sada idem za Zagre, u nedjelju sam nazad u Zadru i slijedi odmor, kupanje, sve ono što nisam stigao ovog ljeta.

Momcima smo zaželjeli kvalitetan odmor i oporavak od napora ovog ljeta, ali i odlične sezone u svojim klubovima te ponovni susret u Zadru čim se za to ukaže prigoda.


Reci što misliš!