Ostalo / OI 2008

Košarka

Ricky Rubio: Ovo je ostvarenje sna!

Ricky Rubio: Ovo je ostvarenje sna!

Pobjeda posvećena ozlijeđenom Joseu Calderonu

Španjolska košarkaška reprezentacija osigurala je pobjedom protiv Litve 91-86 u polufinalu Olimpijskih igara u Pekingu, svoj tek drugi finale u povijesti na ovom natjecanju.

Španjolska je jedini finale na Igrama odigrala 1984. u Los Angelesu, kada su izgubili od domaćina u borbi za zlato. U Pekingu, 24 godine kasnije, imat će novu priliku, opet protiv istog suparnika, budući da su Amerikanci u drugom polufinalu svladali branitelja naslova Argentinu sa 101-81.

Dvoboj između Španjolske i Litve bio je očekivano izjednačen i neizvjestan. Uteg na vagi pobjede ''furije'' bili su Felipe Reyes, Rudy Fernandez i, naravno, Pau Gasol. Reyes je u prvom poluvremenu ubacio samo 1 poen, ali je u trećoj četvrtini ubacio 9 koševa, Fernandez je u četvrtoj ubacio devet od ukupno 18, a Gasol 7 od ukupno 19 koševa...

- Felipe Reyes je vrlo važan igrač. Nikada se ne umara, skače, trči, uvijek ga je zanimljivo gledati – kaže španjolski izbornik Aito Garcia Reneses, koji se osvrnuo i na igru Rudyja Fernandeza, košarkaša kojeg je prošle sezone vodio u Joventutu:

- Rudy je izrazito talentiran, konstantno napreduje i daje vrlo važan doprinos reprezentaciji zbog toga. Odličan je u obrani, kao i u dodavanjima i šutu. Ima u sebi pravi pobjednički duh.

Ricky Rubio, koji će u listopadu napuniti tek 18 godina, apostrofirao je izostanak Josea Calderona koji nije zaigrao zbog ozljede trbušnog zida, koju je zadobio u četvrtfinalu protiv Hrvatske:

- Ovu pobjedu poklanjamo svim navijačima Španjolske, a posebno Joseu Calderonu, koji nije mogao igrati protiv Litve, što ga je jako pogodilo. Nadam se da smo ga uspjeli oraspoložiti.

O plasmanu u finale Rubio kaže:

- Ovo je ostvarenje sna. Španjolska je tek drugi puta u finalu Olimpijskih igara u košarci. Možete si samo zamisliti koliko to meni znači. Još prije četiri mjeseca nisam znao hoću li uopće biti u sastavu, a sada sam u finalu Olimpijskih igara – zaključio je Rubio, koji je dvoboj protiv Litve okončao s 4 poena, sve iz slobodnih bacanja. Iz igre je gađao 0-6, ali je doprinos pobjedi dao sa 6 skokova i 4 asistencije.

Reci što misliš!