Ostalo / OI 2008

POI 2008.

Izvanredni Branimir Budetić četvrti u petoboju

Izvanredni Branimir Budetić četvrti u petoboju

Drugi hrvatski predstavnik u petoboju Goran Žeželj osvojio je 11. mjesto

Nakon što je osvojio srebrnu medalju u bacanju koplja 18-godišnji hrvatski paraolimpijac Branimir Budetić ostao je na korak do medalje u petoboju na paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Nakon skoka u dalj, bacanja koplja i diska, te utrka na 100 i 1.500 metara Budetić je sakupio 3102 bodova, što je 47 bodova manje od Tunižanina Mahmouda Khaldia na trećem mjestu.

Drugo mjesto osvojio je Nijemac Thomas Ulbricht (3178), dok je zlato s novim svjetskim rekordom osvojio Južnoafrikanac Hilton Langenhoven sakupivši 3.403 boda. Drugi hrvatski predstavnik u petoboju Goran Žeželj osvojio je 11. mjesto od 12 natjecatelja sa 2.400 bodova.

Iako uoči natjecanja nije niti sanjao kako će premašiti više od tri tisuće bodova, Branimir, koji nastupa u kategoriji slabovidnih, je na koncu bio i malo razočaran.

Medalju je izgubio u četvrtoj disciplini u bacanju diska gdje su njegova dva hica oko 38 metara završili izvan segmenta. Jedini ispravni završio je na 33.64 metara. "Ima malo tuge, no peto mjesto je također zapažen rezultat. Ostvario sam 3.102 boda što sam prije godinu dana mogao samo sanjati", kazao je Branimir.

Koliko je atletika kod sportaša s invaliditetom napredovala svjedoči i podatak da je na posljednjim igrama u Ateni 3050 bodova bilo dovoljno za srebro, dok je 2950 bodova donosilo broncu. Ovoga puta niti 3111 bodova koje je osvojio Francuz Stephane Bozzolo na četvrtom mjestu nisu bila dovoljna za odličje.

"Naporno samo i žestoko radili i rezultat od 3102 boda je za mene veliki rezultat, sasvim sigurno veliki poticaj za budućnost", kazao je Branimir koji je vid izgubio zbog bolesti. Na koncu se zahvalio treneru Ivanu Desiću i svojoj majci bez kojih ne bi bio ovdje.(Hina)


Reci što misliš!