Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Thelma: Biti star ne znači i biti mrtav

Thelma: Biti star ne znači i biti mrtav

Početkom tekuće godine u šarolikoj selekciji legendarnog Sundance film festivala našla se i jedna mala dramedija koja je osvojila srca razdragane publike, a nakon ljetne kino distribucije diljem globusa (nažalost ne i kod nas) odnedavno se može pronaći na majci svih mreža.

Rutinu 93-godišnje Thelme Post (J. Squibb) sastavljenu od kukičanja, gledanja TV-a, dopisivanja na internetu i povremenog druženja s voljenim unukom Danielom (F. Hechinger) jednog dana naruši posve neočekivan telefonski poziv. Njoj se naime javi prestravljeni Daniel tražeći pomoć jer se našao u zatvoru zbog prometne nesreće u kojoj je nastradala trudnica. Daniel šokiranoj baki priopći kako će je ubrzo kontaktirati odvjetnik sa zahtjevom da mu plati jamčevinu inače će se naći u gadnim problemima.  

Thelma brže-bolje po kući skupi pozamašnu svotu novca i prateći upute odvjetnika izvrši uplatu na pošti sve kako bi joj kćer Gail (P. Posey) malo kasnije objasnila kako je ispala žrtva telefonske prevare i kako je s Danielom sve u redu. Slučaj prijave policiji, no oni im objasne kako postoje vrlo mali izgledi da pronađu počinitelje.

Thelma (2024)

Režija: Josh Margolin

Uloge: June Squibb, Fred Hechinger, Richard Roundtree, Parker Posey, Clark Gregg, Malcolm McDowell, Nicole Byer, Quinn Beswick, Coral Peña…

Žanr: Komedija, drama

Trajanje: 98 min.

Thelma se ne da obeshrabriti te uz pomoć svojeg prijatelja Bena (R. Roundtree) krene u potragu za kriminalcima…  

Život nerijetko piše i određene zabavne priče, a glumac i scenarist Josh Margolin jednu takvu je pronašao ni manje ni više već kod svoje bake Thelme. Točnije, kod nje je pronašao inspiraciju za svoj scenarij. Njegova je baka naime u svojim poodmaklim godinama umalo postala žrtva telefonske prevare, a upravo je ta situacija postala polazište za duhovitu, ali podjednako i dirljivu priču kroz koju nam Margolin starce predstavlja kao pravi izvori mudrosti, odlučnosti, brižljivosti i ljubavi.

Baka (inače supruga proslavljenog redatelja Teda Posta znanog po nizu uspješnih filmova i serija poput: ''Magnum Force'', ''Hang 'Em High'' ili ''Rawhide'') u stvarnoj situaciji nije dala smesti i postati još samo jedna brojka u crnoj statistici ljudi koji su postali žrtve vlastite naivnosti, a Margolin nam kroz ovaj topli film nudi satisfakciju za sve takve nesretnike zaboravljene od bližnjih, usamljene i tužne.

U današnjim brzim, histeričnim i stresnim vremenima, rijetko pronalazimo vremena i za same sebe, kamoli za naše bližnje, a najveći danak takvom ubrzanom obliku življenja plaćaju najstariji. Bake, djedovi, majke i očevi, ovisno kojoj generaciji pripadate. Često premoreni i bezvoljni, teško pronalazimo trenutke da ih samo na minut nazovemo, da ne kažem posjetimo, no ne razmišljamo kako se oni osjećaju. Na njihove blage primjedbe odmahujemo rukom i odvraćamo brzopleto kako ne znaju s čim se mi sve moramo nositi dok se oni dosađuju. 

Pogađaju takve riječi, probijaju ih u srce poput neke izdajničke Brutove oštrice. Ne čudi stoga da se raduju bilo kakvom posjetu ili telefonskom pozivu. Treba im društvo, strpljiva duša koja će poslušati njihove jade, a to najčešće koriste 'gujine' skrivene ispod tobožnjeg sloja dobrih namjera. Takav šljam nerijetko preuzima identitet doktora, policajaca ili pripadnika kojekakvih javnih službi.

Usamljeni i krajnje naivni starci im 'popuše' spiku i poslije toga nastaje samo jad i ogorčenost članova obitelji jer su nasjeli na 'šuplje' priče. Većina te sirote starčadi dodatno klone duhom, no što bi bilo kad bi netko od njih bio ustrajan i svima dokazao da nije krajnje nemoćan te pronašao one koji su mu zagorčali život. Kroz jednu takvu slatku, duhovitu i krajnje humanu priču Margolin je provukao svoju Thelmu.

Nju pak tumači čudesna June Squibb, prava filmska senzacija koja je nakon desetljeća glume na kazališnim daskama svoj filmski debi dočekala u dobi od 60 godina (!) i ulozi u Allenovoj romantičnoj komediji ''Alice'' (1990.). Nanizala je od tada ova nevjerojatna glumica hrpu fantastičnih rola poput one u Payneovoj ''Nebrasci'' (2013), a da su godine samo broj dokazuje i u dobi od 93 kao neustrašiva i nezaustavljiva Thelma, njezinoj prvoj glavnoj ulozi u višegodišnjoj filmskoj karijeri.

Duhovita, vitalna, vješta i bistra, Squibb zadivljuje, nasmijava i očarava. Ona je smjela bakica koju ništa ne može zaustaviti, niti tehnološke prepreke, niti vožnja motorićem, a ako se i dogodi kakvo spoticanje i pad, ruku će joj pružiti jedan od posljednjih živućih prijatelja, Ben (zapažena posljednja uloga prošle godine preminulog Richarda 'Shaft' Roundtreeja).

Ovaj duo je u akciji krajnje urnebesan i dirljiv, brižan i iracionalan. Negativac? Tumači ga čovjek kojeg su mnogi nepravedno zaboravili, ali će ga se promptno sjetiti (neću vam ga spojlati). Cjelina? Jedan uistinu simpatičan i zabavan film koji se istovremeno bavi i određenim ozbiljnim temama poput samoće, depresije, demencije ili gubitka voljenih. Svakako pogledati!

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!