Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Force of Nature: The Dry 2 – Flešbek flešbeka

Force of Nature: The Dry 2 – Flešbek flešbeka

Kako sam vam prije točno tri godine pisao o australskom kino hitu, krimi misteriji ''The Dry'' s 'našim' Ericom Banom u glavnoj ulozi, bio bi onda red da vašu pažnju usmjerim i na njegov nedavno prikazani nastavak.

Premda se u naslovu filma ponovno ispisuje famozna 'suša', riječ je tek o producentskom potezu koji sve one neupućene u literarni predložak podsjeća kako ćemo i u ovoj priči pratiti istog glavnog protagonista. Uglavnom, to vam još pojasnim nakon standardnog sinopsisa.

Melburnški federalni agent Aaron Falk (E. Bana) i njegova partnerica Carmen (J. McKenzie) odlučni u istrazi protiv opasnog vlasnika moćne korporacije, Daniela Baileyja (R. Roxburg), beskompromisno su 'pritisnuli' svoju doušnicu Alice (A. Torv) da im što žurnije pribavi dokaze koji će im pomoći u okončanju istrage.

Stvari se zakompliciraju kad Alice nadređeni iz kompanije nalože da s kolegicama, uključujući i Baileyjevu suprugu Jill (Deborra-Lee Furness), ode na 'team building' u šumski resort Giralang Rangers. Tijekom planinarenja, cure promaše označenu rutu te se izgube u gustoj šumi.

Force of Nature: The Dry 2 (2024)

Režija: Robert Connolly

Uloge: Eric Bana, Anna Torv, Deborra-Lee Furness, Robin McLeavy, Sisi Stringer, Lucy Ansell, Jacqueline McKenzie, Jeremy Lindsay Taylor, Richard Roxburgh…

Žanr: Kriminalistički, misterija, triler

Trajanje: 120 min.

Nakon par dana nekako ipak uspijevaju pronaći izlaz, no ustanove kako Alice nije s njima. Falk i Carmen se upute na lokaciju kako bi policiji pomogli u potrazi i ujedno doznali što se u šumi točno dogodilo…  

Iz vrućinom isušene zemlje fiktivnog gradića Kiewarre u gusto šumovito područje države Victorije. Kako i sami možete zaključiti, ovdje nemamo ni 's' od one 'suše' iz naslova ili same radnje, no ponavljam, producenti su svima onima koji nisu čitali knjige Jane Harper (uključujući i potpisnika ovih redaka) dali do znanja kako je ova priča vezana uz isti lik, Aarona Falka.

Po stranu sad sa sušom i kišom, pustinjom i šumom, problem ovog nastavka leži u samoj strukturi. Uz Banu pred kamerom i Connollyjem iza nje, konstrukcija je ostala jednaka. Ako ste pogledali prvi nastavak ili pročitali knjigu, Falk se uvučen u slučaj kroz niz flešbekova borio i s vlastitim duhovima prošlosti, a taj narativ je (pre)naglašen i ovdje.

Kao da nije bilo dovoljno da nas kroz rekonstrukciju događaja koji su se zbili u šumi, ali i one koji su im prethodili, Connolly/Harper konstantno bombardiraju spomenutim flešbekovima, tu su još i Falkova vlastita sjećanja na određeno traumatično iskustvo. Po mojem skromnom mišljenju, pretjerano.

Sve smo to već prošli i kroz prvi film i dojma sam kako repetitivnost narušava kompletan dojam, a ujedno i uživanje u inače zanimljivoj priči. Likovi i njihovi motivi možda i nisu posebno originalni, no postoji tu dovoljno razloga zbog kojih bi ljubitelji triler misterija mogli uživati. Taj veo misterije se dobro drži do samog finiša gdje se polako raspada pod teretom nebrojenih klišeja.

Kroz uvodnu sekvencu bi lako mogli pomisliti kako nas očekuje jedna napeta triler misterija koja čak zalazi i na jezivo područje horor žanra, ali taj dojam se brzo raspline poput mjehurića sapunice i do kraja svjedočimo bezbrojnim petljanjima i raspetljavanjima priče koje dodatno kompliciraju više puta spomenuti flešbekovi.

Umjesto jedne uzbudljive 'whodunit' priče, dobili smo nešto prilično zamorno i ne pretjerano originalno. Šteta jer je Bana i ovaj put na visini zadatka, a nije loš ni ostatak glumačkog castinga (Annu Torv mnogi su vjerujem zapamtili po ulozi u fantastičnoj Fincherovoj seriji ''Mindhunter''). Sve ono što je u prvom filmu leglo na svoje mjesto, ovdje se gotovo izgubilo pošto Connolly nerijetko gubi kontrolu nad ritmom.

Nemojte me ipak krivo shvatiti, ''Force of Nature'' nije u cjelini toliko loš film, dapače, ljubiteljima misterija će biti i više nego zadovoljavajuće iskustvo, ali dojma sam kako je mogao biti daleko bolji nego što je ispao.

Sudeći po zaradi, interes publike je s ovim nastavkom drastično opao (zarada je u kinima bila otprilike tri puta manja negoli s prethodnikom), no to je nažalost neka posve druga boljka jer ni daleko zvučniji naslovi ove godine teško pronalaze svoje kino gledatelje. Hoće li se producenti u konačnici ipak odvažiti adaptirati i treću knjigu o Aaronu Falku, samo vrijeme će nam pokazati.

OCJENA: 3/5


Reci što misliš!