Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Settlers: Kolonijalizam = genocid

The Settlers: Kolonijalizam = genocid

Prošlog tjedna sam vam iz programa Subversive Film Festivala za preporuku 'izvukao' i više nego dobri lezbijski neo-noir ''Love Lies Bleeding'', a u mnoštvu izvanrednih naslova iz selekcije pronašao sam za vas još jedan skriveni biser, povijesnu čileansku western dramu ''The Settlers''.

Film je to koji nas još jednom bolno podsjeća kako genocid nije bolesna ljudska umotvorina koju su prvi put u povijesti 'čovječanstva' patentirali nacisti i njima slični, već kako taj užasavajući čin traje već stoljećima na svim mogućim kontinentima i državama, pa tako i u Čileu. 

Godina je 1901., stočarski vladar čileanskih ravnica Ognjene zemlje José Menéndez (A. Castro) naloži svojem plaćeniku MacLennanu (M. Stanley), inače ratnom škotskom veteranu, da uzme koliko god mu treba ljudi kako bi s njegovih polja istrijebio Onase, indijanski narod koji mu navodno krade ovce iz stada.

MacLennan među nadničarima izabere mješanca Segunda (C. Arancibia) koji se pokaže najboljim strijelcem, no nezadovoljan njegovim odabirom Menéndez MacLennanu dovede i teksaškog plaćenika Billa (B. Westfall), inače iskusnog tragača i lovca na Indijance.

The Settlers (2023)

Režija: Felipe Gálvez Haberle

Uloge: Mark Stanley, Benjamin Westfall, Camilo Arancibia, Alfredo Castro, Mishell Guaña, Agustín Rittano, Sam Spruell…

Žanr: Drama, povijesni, western

Trajanje: 97 min.

Putujući prekrasnim, ali i podjednako okrutnim krajolikom Ognjene zemlje, trojac susreće argentinske vojnike koji pružaju zaštitu vladinom geodetu, a nešto kasnije nalete i na divlje naselje Onasa koje bez oklijevanja pobiju. Nakon par godina, njihovi zločini ipak dospiju do ušiju javnosti… 

Španjolski biznismen José Menéndez je više od stoljeća slovio kao jedan od onih povijesnih ličnosti najznačajnijih za progres Čilea, točnije Patagonije. Ipak ono što su mnogi znali o njemu, a nisu smjeli naglas govoriti jest kako je taj isti kolonizator bio zagriženi rasist odgovoran za sistematično istrebljenje Selk'nam, odnosno, Onas naroda. Šira javnost je o njegovim gnjusnim genocidnim zlodjelima doznala nešto više tek 2008.(!) godine, a kako bi ta priča dospjela i do drugih kutaka našeg globusa, pobrinuo se iskusni čileanski montažer i povremeni autor kratkometražnih filmova, Felipe Gálvez Haberle.

Kroz koprodukciju niza europskih i južnoameričkih zemalja, Gálvez Haberle je za svoj dugometražni igrani debi uspio okupiti respektabilnu ekipu ispred i iza kamere kako bi nam kroz jednu atmosferičnu art-house western dramu otkrio mračnu prošlost svoje zemlje i pritom izbrisao lažno kreirani povijesni portret tobože pionira te zemlje 'na kraju svijeta'.  

Predivne prirodne kulise briljantno ulovljene objektivom kamere Simonea D'Arcangela suprotstavio je prizorima apsolutnog užasa i utjecaja tzv. 'civilizirane' ljudske ruke. I kad su riječi o tim odvratnim rasističkim zločinima konačno doprle do vladajućih, istih onih koji su Menéndezu ustupile beskrajno veliku površinu Ognjene zemlje, pomislili bi kako će siroti Onasi konačno izvojevati pravdu, ali Gálvez Haberle nam s briljantno osmišljenim svršetkom kristalno jasno daje do znanja kako društvom i dalje vladaju najobičniji licemjeri.

Ne razlikuje se ni ova priča suviše od tisuća sličnih jer naličje genocida i rasizma je svugdje isto, u kojem god kutku svijeta izviralo i u kojem god se vremenu odvijalo, no autor nas bez suviše problema kroz fino obrađenu karakternu studiju svojih glavnih protagonista, točnije, antagonista uspijeva zaintrigirati. U tome mu uvelike pomaže i odličan glumački ansambl, uključujući i zapažene epizodiste, posebice odlični Sam Spruell u ulozi ispaljenog pukovnika Martina (uz taj bi se lik, ali i film općenito mogle lako povući paralele s Kurtzom iz Conradovog ''Srca tame''). 

Kolonijalizam je unatoč nebrojenim benefitima za nerazvijene narode i teritorije koji su s njim bili obuhvaćeni, bio plodno tlo za rasizam i genocid, a u to se nažalost možemo uvjeriti i dan-danas gdje pripadnici određenih skupina i dalje ne mogu ostvariti svoja prava već se njihov bunt promptno guši u krvi. ''The Settlers'' je svakako film koji je izazvao pažnju kakvu je trebao, a pogledati ga možete i putem MUBI platforme, ako već niste stigli na spomenutom 'Subversive' festivalu.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!