Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Love Lies Bleeding: Ljubav na stereoidima

Love Lies Bleeding: Ljubav na stereoidima

U našoj metropoli se ovih dana upravo odvija 17. izdanje Subversive Film Festivala, a kroz pomno odabran program našao se i film uz kojeg se već od siječanjskog premijernog prikazivanja u Sundanceu podjednako lijepe i kontroverze i pohvale.

Riječ je o lezbijskom neo-noiru ''Love Lies Bleeding'', a jel' sva ta halabuka koja ga okružuje posve opravdana ili ne, otkrijem vam nakon par crtica o samoj radnji. 

Radnja nas vraća u 1989. godinu u zabačeni gradić smješten u Novom Meksiku. Lou (K. Stewart) je voditeljica teretane čiji je život zapeo u limbu zamršenih obiteljskih odnosa i površnih ljubavnih avantura poput onog s šupljoglavom Daisy (A. Baryshnikov). Jedini razlog zbog kojeg još uvijek nije napustila taj od Boga zaboravljen gradić jest njezina sestra Beth (J. Malone), žrtva preljubničkog i nasilnog supruga JJ-a (D. Franco).  

Louin isprazan život doživi potpuni preokret kad se u gradu pojavi Jackie (K. O'Brian), bodybuilderica koja sanjari o odlasku na natjecanje u Las Vegas. Bez novca i smještaja, očajna Jackie se po dolasku u grad spetlja s JJ-em koji joj obeća privremeni posao u streljani ako spava s njim.

Love Lies Bleeding (2024)

Režija: Rose Glass

Uloge: Kristen Stewart, Katy O'Brian, Jena Malone, Anna Baryshnikov, Dave Franco, Ed Harris, Orion Carrington, Matthew Blood-Smyth, Tait Fletcher, David DeLao, Keith Jardine, Jerry G. Angelo…

Žanr: Kriminalistički, triler, romantika

Trajanje: 104 min.

Ta ista streljana je pak u vlasništvu lokalnog kriminalnog 'bossa', Loua seniora (E. Harris), manipulativnog i dijaboličnog oca Lou i Beth. Lou i Jackie osjete uzajamnu privlačnost i upuste se u vezu, no stvari pođu po krivu kad JJ nemilosrdno premlati Beth…

Da, da, da.. znam da ovako zbrljan sinopsis na prvu zvuči kao neka meksička sapunjara u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća i svako je nečiji otac, sestra, ljubavnik, tetka i sl., ali stvari su istovremeno poprilično jednostavne i posebne. Nakon izvanrednog dugometražnog redateljskog debija, religiozne horor drame ''Saint Maud'', Rose Glass nas odvodi u klasičnu američku vuko*ebinu kako bi nam u prepoznatljivom neo-noir ozračju ispričala priču o opsesiji, moći i ljubavi. 

Atmosferom, lepezom bizarnih likova, nabrijanom glazbenom pozadinom i estetskim pristupom, moglo bi se lako reći kako je njezin najnoviji film svojevrsno 'kopile' braće Coen, Johna Dahla, prvijenca braće, odnosno, sestara Wachowski pa čak i ispaljenog Nicolasa Windinga Refna, ali to bi bio krajnje aljkav zaključak. Istina, imamo ovdje nemali udio stereotipnih žanrovskih sastojaka, sve od zlostavljača s upadljivom 'fudbalerkom', kriminalnog gazdu male pripi*dine kojem svi, uključujući i lokalnu korumpiranu policiju, jedu iz šake, no ispod svih tih prepoznatljivih slojeva se skriva priča o ljubavi i preuzimanju kontrole nad životom.  

Mnoge toga je ovdje ipak dovoljno intrigantno i originalno ('nabulkane' bodybuilderice baš i nismo pretjerano gledali u sličnim filmovima) i sva ta kaotičnost se na kraju fino zaokruži. Glass je imala puno povjerenje u svoj glumački ansambl kako bi se cijela njezina ambiciozna ideja zadržala na površini, a Stewart (konačno rola kroz koju bezbrižno ispoljava svoju seksualnost) iznova zadivljuje pristupom prilično kompleksnom liku. Lou je djevojka koju je život poprilično išamarao i koja je 'zaglibila' u muljevitoj prošlosti. 

Kad se s Jackienim dolaskom zakotrlja prava lavina sranja, Lou ne puca pod pritiskom već radi ono što najbolje zna - čisti ih. Jackie (fantastična Katy O'Brian) je s druge pak strane unatoč svojoj 'Hulk' pojavi prilično nesigurna i ranjiva i uz podršku Lou, a bogme i hrpe steroida, postaje prava sila od žene.

Taj moment je najvidljiviji u surealnoj završnici koja je mnoge ostavila u čudu, ali i koja je simbolički lijepo zaokružila cijelu ideju filma. Kroz njihovu karakternu i ljubavnu progresiju svjedočimo i hrpi znoja, mišića i krvi, dok je nasilje krajnje brutalno. Eh da, ne smijem nipošto zaboraviti spomenuti još jednu zapaženu rolu veterana Eda Harrisa kojeg ćemo ovdje upamtiti i po ridikuloznoj frizuri. 

Sve u svemu, litre testosterona, feromona, steroida, šake metaka i zdrobljenih čeljusti Glass je vješto 'izblendala' s emocijama, gay emancipacijom i neo-noirom i učinila još jedan zapažen film koji se čini savršenim izborom za u uvodu spomenuti festival. Znam da će mnoge uzrujati, neke i oduševiti, a kako će vas 'zveknuti' znat ćete najbolje kad ga sami pogledate.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!