Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Exhuma: Šamani, duhovi, demonski samuraji i mračna prošlost… ma kud ćeš bolje?

Exhuma: Šamani, duhovi, demonski samuraji i mračna prošlost… ma kud ćeš bolje?

I dok programom naših multipleksa već mjesecima lutaju bezidejni rimejkovi, nastavci i prednastavci nekoć popularnih holivudskih hororaca, dozvolite mi da vam odvratim pažnju k jednom sasvim drugačijem.

Južna Koreja je, kako i sami znate, već desetljećima sinonim za kinematografsku kvalitetu, a osim izuzetnih drama, trilera, krimića, ratnih i povijesnih spektakla, poznati su i po fantastičnim hororima. ''Exhuma'' je bez imalo sumnje jedan od onih koji svakako vapi za vašom pozornošću. 

Kad im tek novorođeni sin oboli od neke misteriozne bolesti kojoj liječnici i znanost ne mogu pronaći uzrok, imućna korejsko-američka obitelj u Ameriku u pomoć pozove slavnu korejsku šamanku, Hwa-Rim (Kim Go-eun). Ona sa svojim štićenikom Bong-gilom (Lee Do-hyun) nad novorođenčetom sprovede ritual iz kojeg ustanovi kako obitelj progoni osvetoljubivi duh njihova djeda.

Kako bi umirili duha i dječačiću spasili život, Hwa-Rim i Bong-gil udruže snage s iskusnim geomantom, odnosno, feng shui majstorom Kim Sang-deokom (Choi Min-sik) i pogrebnikom Yeong-geunom (Yoo Hae-jin) pošto trebaju ekshumirati djeda iz postojećeg groba i preseliti na neko bolje mjesto u nadi da će tako skinuti kletvu s obitelji.  

Exhuma (2024)

Režija: Jae-hyun Jang

Uloge: Kim Go-eun, Choi Min-sik, Lee Do-hyun, Yoo Hae-jin, Kim Jae-cheol, Kim Sun-young, Kim Ji-an…

Žanr: Horor, misterija, triler

Trajanje: 134 min.

Kimov posao je naime pronalazak idealnog mjesta za počinak preminulih, no kako je kvalitetna zemlja gotovo sva već zauzeta, a njegove sunarodnjake polako napušta praznovjerje i svoje preminule radije kremiraju, njegov posao se polako nalazi pred izumiranjem. Dočim su stigli na djedovo posljednje počivalište, Kim i Hwa-Rim osjete kako tu nešto ne štima.

Grob je neoznačen i nalazi se duboko u šumi na jednoj nepoznatoj, pomalo zlokobnoj planini s koje puca pogled na Sjevernu Koreju. Kim isprva odbije sudjelovati u ritualu ekshumacije, ali na nagovor oca dječačića ipak pristane. Uskoro se pokaže kako je njegov strah bio posve utemeljen. Osvetoljubivi djedov duh ima zada velike probleme, no oni ispadnu zanemarivi pred onim što dolazi…

Šećući našim drevnim gradom, nerijetko zastanem pokraj starih iskopina koje danas prikrivaju debeli stakleni pokrovi. Dojmljiv prizor za turiste, nema što. Bio je tu nekoć ulaz u grad, nekoliko metara dalje, drugi. Skrivaju se ispod slojeva betona, kamena i zemlje stoljeća bogate prošlosti, ali i ratova i tragedija.

Kad živiš u ovakvom gradu, moraš biti svjestan kako koračaš po našim precima, njihovim nekadašnjim domovima, pričama koje su većinom ostale zaboravljene u davnim vremenima. Zašto vam sad ovo govorim? Sličan motiv za snimanjem filma ''Exhuma'' imao je i njegov autor, Jae-hyun Jang. On je pak zaključio kako danas olako shvaćamo svoju prošlost i kako neki plemeniti običaji neslavno nestaju.  

Azijci su kroz bogatu filmsku povijest unutar horor žanra (a i šire) oduvijek bili opsjednutih folklornom predajom, legendama, duhovima i prošlošću, a Jae-hyun Jang nas kroz svoj najnoviji film uvodi u svijet šamana, feng shui majstora i njihovih fascinantnih rituala.

Šaka soli, zaklane svinje, životinjska krv, ples, mantrična glazba i pjevanje, samo su dio njihovih metoda komunikacije sa svijetom duhova, ali i ispravljanja tuđih grešaka iz prošlosti. Jae-hyun Jang nam ih prezentira na krajnje realan i dojmljiv način što dakako pridonosi gradnji atmosfere. Kohezija s prirodom, tijelo s duhom, dobro sa zlom. Sve je to temeljito razrađeno, no što se dogodi kad se naši znalci suoče s većim problemom iza kojeg stoji nešto krajnje zlokobno?

I kad pomislite kako će priča ići smjerom kojeg su kroz žanr već utabali mnogi, Jang skreće u drugom smjeru. Što ako iza osvetoljubivog duha stoje neke druge tajne iz prošlosti, daleko starije, opakije? Već sam više put naglasio kako je horor izuzetno zahvalan žanr za kritički i metaforički obračun s određenim mračnim društvenim temama, a takav slučaj imamo i ovdje.

Ispod ove nadnaravne, ujedno i zabavne priče, skriva se i ona koja nam otkriva ružnu i nasilnu prošlost Korejskog poluotoka. Neki njihovi preci su se prije stotinjak godina besramno udružili s japanskim kolonizatorima kako bi stekli vlast nad teritorijem, no nije to jedini put kad su ih 'susjedi' tako nemilosrdno terorizirali. Jang kroz svoju priču simbolički poručuje kako je njegova zemlja uz sve te nemile sukobe možda uistinu postala prokleta i kako se to ne smije zaboraviti.

Unatoč podužem trajanju, ''Exhume'' je prilično tečan, napet i nepredvidljiv folk horor film. Na trenutke je i izuzetno jeziv pa Jang s vremena na vrijeme rutinirano izbaci neku šalu kako bi uklonio konstantni osjećaj nelagode. Da ipak baš sve nije perfektno, pobrinula se posljednja trećina filma u kojoj scenarij vrluda između svakakvih ideja od kojih su neke i pomalo apsurdne, ali to ne umanjuje pozitivan dojam o cjelini.

Dojam svakako pojačava i odlična ekipa predvođena legendarnim Choi 'Oldboy' Min-sikom, ali i fantastična primjena praktičnih efekata nauštrb onih sterilnih kompjuterskih. Nije se film slučajno našao u selekciji slavnog Berlinalea kao što nije slučajno ni potukao rekorde gledanosti u pojedinim azijskim zemljama poput Vijetnama. ''Exhuma'' je svakako vrijedan pažnje svih horor fanova, a pogotovo južnokorejskih filmova.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!