Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Dream Scenario: Film iz snova!

Dream Scenario: Film iz snova!

Još koncem prošle godine prilikom sastavljanja tradicionalne liste najboljih ostvarenja iz 2023., a jednim dijelom i onih iz 2022., na istu sam uvrstio i film koji je ovog tjedna konačno dospio u domaća kina.

Kako sam vam i onomad obećao, vrijeme je da saznate nešto više o suludom i ingenioznom filmu ''Dream Scenario'', odnosno, razlozima zbog kojih ga nipošto ne bi smjeli propustiti.

Paul Matthews (N. Cage) je sredovječni sveučilišni profesor biologije čiji se život potpuno promijeni onog trenutka kad se ljudima iznenada počne pojavljivati u snovima. Paul inače živi jednostavnim životom, radi posao koji voli, ima skladan brak i dvije kćeri premda potiho ipak žudi za priznanjem unutar akademskih krugova i potencijalnom objavljivanju knjige.  

Neobjašnjivi moment u kojem se zatekao učini ga popularnim i ubrzo započne dobivati kojekakve nemoralne ponude korporacija koje bi rado kapitalizirale njegovu friško stečenu slavu.

Dream Scenario (2023)

Režija: Kristoffer Borgli

Uloge: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera, Tim Meadows, Dylan Gelula, Dylan Baker, Kate Berlant, Lily Bird, Jessica Clement, David Klein…

Žanr: Komedija, horor, fantazija

Trajanje: 102 min.

Paul pomisli kako je to možda i prilika kroz koju će konačno realizirati vlastite ambicije, no dočim se u stvarnom životu počne karakterno mijenjati tako i njegova uloga pasivnog promatrača u snovima drugih poprimi ekstremno nasilno naličje…

Često znam čuti jadikovke onih koji tvrdoglavo i neutemeljeno tvrde kako više nema originalnih priča i filmova već se sve vrti oko mlaćenja love i recikliranja postojećeg materijala. Kad se samo osvrnem na minulu godinu i prisjetim naslova poput: '' The Banshees of Inisherin'', ''Poor Things'', ''Beau is Afraid'', ''El Conde'','' When Evil Lurks'', ''All of Us Strangers'', ''The Holdovers'', ''American Fiction'' ili ''Anatomy of a Fall'', mogu samo konstatirati kako takvim ljudima pod treba hitna lobotomija.  

Naravno, ako ti 'veliki' uživatelji filmske umjetnosti svoje zaključke dovode isključivo na bazi programa multipleksa ili Netflixa, onda i nisu suviše u krivu, no uz postojeće kinoteke, puste streaming servise, festivale, a na kraju i samu 'majku svih mreža', uz malo truda mogu pronaći hrpu nevjerojatnih ostvarenja uključujući i ovotjednu preporuku, fantastični ''Dream Scenario''.

Ime Kristoffera Borglija mnogima neće značiti suviše, ali oni žešći filmofili su ga itekako upamtili po dugometražnom prvijencu (ne računam njegov TV film ''Drib'') ''Sick of Myself, ispaljenoj crnohumornoj horor drami koja je se prije par godina vrtjela i po nekim našim festivalima i kinotekama. Taj su film, što je još značajnije, zapazili brojni međunarodni producenti, ali i kolege filmaši koji su nestrpljivo iščekivali novi potez mladog Norvežanina sve kako bi se eventualno uključili u njegov projekt, a to se zbilo upravo s ovim ostvarenjem.   

Borglijeva opsesija snovima i što oni sve mogu predstavljati idejno je 'blendana' s globalno prisutnom histerijom instant slave, viralnog svijeta, cancel kulture, korporativne eksploatacije, ali i posljedicama takvog/ih momenata. Snagu, hrabrost, reći ću i kontroverziju ovakve uznemirujuće, no istovremeno i urnebesne priče prepoznao je Borglijev američki kolega, dobro nam znani redatelj i scenarist Ari Aster koji je i sam u kina prošle godine plasirao svojeg, u mnogočemu filmskog 'doppelgängera' ''Beau is Afraid''.  

Aster se Borgliju ponudio u ulozi producenta, a vjerujem kako je pomogao u projekt uvući i fantastično kreativnu produkcijsku kuću 'A24', odnosno, glavnu zvijezdu filma, veličanstvenog Nicka Cagea. Da, znam. Spomenuti gospodin Cage već dulje vrijeme štanca filmove kao na traci i velika većina istih je upitne kvalitete, no dogode se s vremena na vrijeme u njegovoj turbulentnoj karijeri i pokoji biseri poput fantastične drame ''Pig'' koji nas podsjete kako je dotični i dalje sposoban glumački 'rasturiti'.

Takvu situaciju imamo i ovdje. Već i ptice na grani su upoznate s Cageovim 'over the top' energičnim glumačkim 'tantrumima', ali ovdje ga dobrim dijelom doživljavamo kao sirotu i tragičnu figuru koja je u želji za stjecanjem općeg priznanja prokockala život kakav je imala. Ne, ne morate se bojati. Nisam vam upravo spojlao radnju, jer mnoge stvari kroz film idu svojim logičnim slijedom, premda je mnogo toga surealno, apstraktno i krajnje suludo.  

Borgli itekako zna kako na suptilan, tako i direktan satiričan način secirati većinu boljki modernog društva, a isto tako i šokirati, izbaciti iz zone komfornosti te dobrano nasmijati. Snovi su i dalje jedan neistražen teritorij, a što se dogodi kad nam ih netko izmjeni, e to je jedno od pitanja na koje nam ''Dream Scenario'' nudi odgovor. Priča je uistinu izuzetna, režija usmjerena, sigurna i tehnički potkovana. Cage? Maestralan. Treba li vas i dalje nagovarati?

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!