Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Iron Claw: U željeznim pandžama toksičnog patrijarhata

The Iron Claw: U željeznim pandžama toksičnog patrijarhata

Već se duže vrijeme zbog banalnog i pomalo idiotskog razloga odupirem gledanju ovog filma, ali kad sam u vlastitoj glavi konačno prebolio 'dječju bolest' zvanu 'ne sviđa mi se taj glumac', shvatio sam koliko sam bio u krivu.

Zac Efron je potpisniku ovih redaka naime oduvijek bio sinonim za lošu glumu, pozerstvo i iritantnost, no dotični se s ovim filmom iskupio za sve grijehe prošlosti i dokazao kako i najslabiji glumci ponekad znaju zasjati najsnažnijom iskrom talenta. 

Nekadašnji prvak u profesionalnom hrvanju Fritz Von Erich (H. McCallany) nakon aktivne karijere je postao osnivačem i vlasnikom WCCW (World Class Championship Wrestling) kompanije i u sport je postepeno uključio sve svoje sinove u želji da titula svjetskog prvaka u pro hrvanju konačno stigne u njihov dom.

Premda je najstariji sin Kevin (Z. Efron) već šampion rodnog im Teksasa, Fritz u ring sve intenzivnije počinje gurati i Davida (H. Dickinson), a zatim i Kerryja (J. Allen White) dočim je njegov san o olimpijskim igrama i bacanju diska rasplinut nakon američkog bojkota 'igara' u Moskvi. Fritz sinove sustavno tjera preko svih granica fizičkih i psihičkih mogućnosti, no oni slijepo i poslušno prate očev san premda ih ritam i pritisak sve snažnije razaraju…

Da, znam. U uvodu sam spomenuo sirotog Efrona kao razlog ignoriranja ovog filma, no nisam spomenuo i kako se radnja uz obiteljsku dramu vrti i oko 'kvazi' sporta zvanog 'američko pro hrvanje'. Za one koji nisu upoznati s tim svetogrđem, riječ je o cirkusu kojeg 'puše' milijuni Amerikanaca, a nisu na njega ostali imuni niti ostali, testosteronima nafilani 'mačo muškarci'.

Dovoljno se sjetiti najžešće manije 80-ih i ranih 90-ih kad je ta budalaština zavela sve žive i nežive, uključujući i mene samog koji se nisam mogao načuditi toj lakrdiji koja me hipnotički znala 'zavidati' pred tv dok sam u nevjerici iščekivao novu dozu debilizma. 

The Iron Claw (2023)

Režija: Sean Durkin

Uloge: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney, Holt McCallany, Lily James, Michael J. Harney…

Žanr: Biografski, sportski, drama

Trajanje: 132 min.

Bilo kako bilo, ''The Iron Claw'' nas nakon 2008. i izvanrednog ''The Wrestlera'' Darrena Aronofskog još jednom upečatljivo vraća u taj isti ring, no ovaj put je na pomolu jedna druga, na istinitim događajima zasnovana priča o pravoj cijeni slave unutar toksičnog obiteljskog okruženja.

Prezime Von Erich (zapravo Adkisson) zlatnim je slovima uklesano u povijest ovog sporta (da, cirkusu, dogovorima i namještanjima unatoč, za krajnju izvedbu je potrebna nevjerojatna doza fizičke pripremljenosti i požrtvovnosti), no mnogi ne znaju kako je njihov put popločen krvlju, tzv. kletvom, a u konačnici i samim životima članova obitelji.

Njihova tragična priča upala je u oko nadarenom filmašu Seanu Durkinu (''Martha Marcy May Marlene'', ''The Nest''), nekoć pasioniranom obožavatelju pro hrvanja, koji ju je prepoznao kao zahvalan materijal za snažan biografski film.

Durkin je u fokus ove nevjerojatne priče gurnuo najstarijeg sina (tehnički, drugog jer je prvi tragično stradao dok je imao nepunih 6 godina) Kevina (nikad bolji Zac Efron, gotovo neprepoznatljiv ispod urnebesne frizure i lica izobličenog nakon pustih kirurških zahvata).

Odrastanje u obitelji 'alfa mužjaka' koji svoje sinove 'voli' sukladno njihovim postignućima bio bi pakao za bilo koga, ali Fritz Von Erich je bio i više od dijabolične figure. Zbog vlastitih bolesnih ambicija i mačizma koje im je usadio od rođenja, Fritz je bio spreman čak i na žrtvovanje vlastitih sinova. Kevin je u cijeloj njihovoj kronici bio možda i najveća žrtva, ali paradoksalno, i najveći pobjednik.

Ne želim vam spojlati cijelu radnju, ali svakako ću vam natuknuti kako ''The Iron Claw'' iz klasične sportske priče o ganjaju snova jako brzo prerasta u pravu karakternu, nezapamćenim tragedijama obilježenu dramu koja će vas duboko potresti i zapanjiti.

Durkin izuzev nekoliko klasičnih patetičnih 'izleta' ima apsolutnu kontrolu nad režijom, kako osjetljivih dramskih sekvenci, tako i adrenalinom nafilanih scena borbi i pumpanja mišića, a posebnu podršku dobiva od svoje pomno odabrane glumačke ekipe u kojoj uz Efrona poseban pečat ostavljaju i sve popularniji Jeremy Allen White te Holt McCallany kao dominantni otac.

''The Iron Claw'' je film koji baca sasvim drugo svjetlo na ovaj, ali i mnoge druge profesionalne sportove kroz koje su roditelji/treneri svoje šampione učinili pravim tragičnim figurama.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!