Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Drive-Away Dolls: Zašto brate Coen, zašto?

Drive-Away Dolls: Zašto brate Coen, zašto?

Kad pričamo o filmskoj autorskoj braći i tko su perjanice takvih dinamičnih dua, stariji filmofili će kao iz puške ispaliti prezime Taviani ili Dardenne. Mlađi će pak spomenuti braću Safdie, Russo, Duffer ili Wachowski (u međuvremenu su postali sestre), no sve će se generacije ljubitelja sedme umjetnosti jednoglasno složiti kako su filmografski najsnažnija braća Coen.

E sad, iz 'tvornice snova' nerijetko pristižu kojekakve nenadane i šokantne novosti, ali malo koja je posljednjih godina odjeknula snažnije od one kako spomenuta braća rade pauzu od zajedničkih te se posvećuju zasebnim projektima. 

Stariji brat Joel se od te 'kobne' 2018. i western komedije ''The Ballad of Buster Scruggs'' tek jednom bacio u 'solo' vode, a produkt tog izleta je bila i više nego dojmljiva adaptacija Shakespeareovog djela 'Macbeth' imena ''The Tragedy of Macbeth'' (2021.). Mlađi brat, Ethan, je prije dvije godine napravio solidan dokumentarac o legendarnom glazbeniku Jerryju Lee Lewisu, a nedavno je svjetlo dana ugledao i njegov dugoiščekivani igrani film ''Drive-Away Dolls''.

Drive-Away Dolls (2024)

Režija: Ethan Coen

Uloge: Margaret Qualley, Geraldine Viswanathan, Beanie Feldstein, Joey Slotnick, C.J. Wilson, Colman Domingo, Pedro Pascal, Bill Camp…

Žanr: Komedija, akcija, triler

Trajanje: 84 min.

9e6b32ed745b041116a34df3e5fd54d0.jpg?ranI dok Jamie (M. Qualley) ne uspijeva kontrolirati svoju preljubničku narav što u konačnici rezultira prekidom veze s djevojkom Suki (B. Feldstein), njezina prijateljica Marian (G. Viswanathan) se sve teže nosi s vlastitim ljubavnim brodolomom zbog čega odluči otputovati k teti u Tallahassee. Jamie joj ponudi svoje društvo premda Marian nije osobito oduševljena tom idejom. Djevojke su nakon dogovora upute u svojevrsni rent-a-car, odnosno, 'drive-away' salon po vozilo s kojim će otputovati do Floride, no situacija poprimi neočekivan obrat kad im vlasnik rent-a-cara zabunom iznajmi vozilo u kojem se nalazi određena aktovka…

Prije negoli 'potrčite pred rudu' i zaključite kako je ovo klasična coenovska priča koja vrvi širokom galerijom životopisnih i ekscentričnih likova te nezaboravnim dijalozima i replikama, morat ću vas gadno razočarati. Ethan se sa suprugom Tricijom Cooke dugo zabavljao idejom o snimanju zabavnog eksploatacijskog 'queer' filma ceste na tragu onih iz ludih 60-ih, 70-ih pa dijelom čak i 80-ih, tj. (ne)djela jednog Russa Meyera i Johna Watersa, no jedno je misliti, a drugo raditi. 

Ovdje je posve evidentno kako je Ethan bez bratova utjecaja, a očigledno i njegove opravdane kontrole sam kreirao nešto monstruozno loše. Jasna mi je činjenica kako su spomenuti autori i njihovi eksploatacijski 'trashevi' kvalitetom možda još i gori, no oni su s opravdanjem stekli kultni status. Od drvene glume i kriminalno loših dijaloga pa sve do surealno ludih situacija, ti su filmovi vječan izvor zabave što Coenov nipošto nije.

Humor ovdje ne postoji takoreći niti u mikrodozama dok najavljena akcija i uzbuđenja ne mogu parirati niti radu vaše veš mašine. Tijekom gledanja ovog, u nedostatku boljih riječi, smeća, cijelo vrijeme mi je iznad glave visilo pitanje - Zašto? Ako je ovo trebao ispasti svojevrsni homage tim trash filmovima onda je trud bio minimalan. Kvragu Ethane, odjebi digitalnu kameru i uzmi dobru staru 'super osmicu', provuci snimku kroz najprljaviji filter, iskopaj za glazbenu podlogu The Crampse i/ili sl. bendove i pusti svoje glumce 's lanca'.

Tarantino i Rodriguez su to savršeno napravili sa svojim 'grindhouse' filmovima, trebao i mogao si i ti. Šteta inače kvalitetnog castinga (bolno je vidljiva njihova agonija u natjecanju za što lošiju glumu) i cameo, odnosno, epizodnih nastupa Matta Damona i Pedra Pascala, čak i Miley Cyrus, kad je ovo bilo strahovito gledateljsko iskustvo. Po stranu sad spika s 'queer' (anti)junakinjama i njihovom konačnom zbližavanju kad je u cjelini tek nekolicina prizora uspjela u svojem naumu. Što zbog tih 'mrvica', što zbog prijašnje uspješne filmografije i poštovanja, ocjena će u konačnici biti velikodušno napumpana. 

Dragi Ethane, kani se ubuduće ovakvih piz**rija i zamoli/nagovori brata na što skoriji zajednički 'comeback'.

OCJENA: 2.5/5


Reci što misliš!