Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Spaceman: Svemirko na putu samootkrivenja

Spaceman: Svemirko na putu samootkrivenja

Nakon oduševljenja izazvanim nastavkom Villeneueove ZF sage ''Dune'' nekako sam se ponadao da će i ostali nadolazeći žanrovski predstavnici zasjati, možda ne jednakim, ali dovoljno blistavim sjajem kako bi već sad mogli konstatirati da će ovo biti uistinu posebna godina za sve ljubitelje znanstvene fantastike, no najnoviji projekt Adama Sandlera ipak nije pružio onoliko koliko je na papiru obećavao.

Češki astronaut Jakub Procházka (A. Sandler) nakon šest mjeseci putovanja nalazi se nadomak Jupitera u čijoj se blizini smjestio misteriozni oblak sastavljen od blještavih čestica i prašine. Jakubova misija je prikupljanje uzoraka iz oblaka koji će čovječanstvu možda razotkriti tajne svemira i samog nastanka života, no njegovo psihološko i emocionalno stanje je pred velikom kušnjom.  

Premda je redovno u komunikaciji s kontrolom misije, prije svih tehničarem Petrom (K. Nayyar), Jakub je usamljen i nedostaje mu supruga Lenka (C. Mulligan) koja, ispostavit će se, želi prekinuti odnos s njim. Kako misija zbog te spoznaje ne bi bila ugrožena, kontrola izmišlja svakojake tehničke i ine izgovore kako bi Jakuba uvjerila da ne može stupiti u kontakt s Lenkom, ali on osjeća kako nešto nije u redu.

U tim trenucima očajavanja Jakobu se ukaže skriveni putnik, veliki i neobični izvanzemaljski pauk (glas mu posuđuje Paul Dano) koji mu želi pomoći i ujedno otkriti nešto više o ljudskim osobinama…

Spaceman (2024)

Režija: Johan Renck

Uloge: Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Kunal Nayyar, Isabella Rossellini, Lena Olin, Petr Papánek…

Žanr: ZF, drama

Trajanje: 107 min.

Nekadašnji uspješni švedski glazbenik (nešto starije generacije će se možda sjećati njegova pop jazz dance pseudonima ''Stakka Bo'' s kojim je 90-ih zaredao nekoliko hitova poput 'Here We Go') i redatelj glazbenih videospotova, a kasnije i nebrojenih TV serija poput ''Chernobyla'', Johan Renck, 2020. je od Netflixa dobio 'ponudu koja se ne odbija'. Spomenuti streaming gigant mu je povjerio režiju (njegova tek drugog dugometražnog ostvarenja) filma nastalog po knjizi ''Spaceman of Bohemia'' češkog autora Jaroslava Kalfařa.

Uz tako intrigantnu premisu i Adama Sandlera u glavnoj ulozi, Renck se nije suviše dvoumio, ali nije računao na jednu bitnu stvar. Nije se zapitao posjeduje li toliki redateljski kapacitet da iz ovako zahvalnog materijala stvori film za pamćenje? Slično, ako ne i isto pitanje, nije si postavio niti scenarist Colby Day.

Roman prije svega propituje ideje vječnog 'sudaranja' ambicioznosti i njezinih kolateralnih žrtava, traumatične prošlosti glavnog lika koji je pokušava izbrisati pod svaku cijenu, ali i ideji vječne ljubavi i zajedništva. Ima toga podosta intrigantnog u Kalfařovoj knjizi, no redateljsko-scenaristički dvojac je samo zagrebao po površini uručenog im materijala.

Renck i Day teško pronalaze usklađen ritam koji nespretno vrluda između psihološke i art-house drame, ljubavne priče, znanstveno-fantastične filozofije, a na kraju i komedije, i uz gotovo pa potraćen doprinos izvanredne i krajnje angažirane glumačke ekipe (Sandler dramatski iznova oduševljava, Danov glas daje posebnu dimenziju mudrom pauku, dok Mulligan pruža svoj maksimum inače plošno napisanom liku), postaje prepametan sebi na štetu.

Najveće redateljske mane se pojavljuju kroz opetovano prikazane prizore refleksija Jakubovih sjećanja gdje Renck gotovo sadistički primjenjuje kamere s lećama nalik ribljem oku te ih na silu nastoji prikazati krajnje artističkima, a zauzvrat uspijeva samo izazvati zijevanje i dosadu.

Stilski i idejno gledajući, ''Spacemen'' je bizaran ZF koktel iz kojeg poznavatelji žanra lako mogu među ostalima zapaziti 'sastojke' jednog ''Solarisa'' Andreja Tarkovskog, ''Moona'' Duncana Jonesa i/ili ''Ad Astre'' Jamesa Graya. Šteta, prava šteta. U rukama hrabrijeg filmskog redatelja, što Renck još uvijek nije, ovo je lako moglo postati ostvarenje za trajno pamćenje jer gdje ste i hoćete li ikad više imati priliku pogledati ultra simpatičnog gigantskog pauka koji uživa tamaniti slasni namaz od lješnjaka i istovremeno dijeliti životne mudrolije?

OCJENA: 3/5


Reci što misliš!