Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Robot Dreams: Jer za ljuuubav treba imat' mikročip

Robot Dreams: Jer za ljuuubav treba imat' mikročip

Oskari nam se munjevito bliže, a kroz puste recentne i one nešto starije osvrte, nepravedno sam zapostavio kategoriju animiranog filma.

Po svemu sudeći, 'zlatni kipić' za taj najšareniji i nerijetko najveseliji žanr ove se godine ponajprije smiješi neumornom 'kumu' anime filma, legendarnom Hayau Miyazakiju (njegov najnoviji trijumf ''The Boy and the Heron'' bi trebali gledati u domaćim kinima negdje sredinom ožujka, taman poslije dodjele Oskara). No bilo bi nepošteno ne spomenuti i njegove ostale oponente, u ovom slučaju gorko-slatku španjolsko-francusku tragikomediju ''Robot Dreams''.  

New York 80-ih, Pas živi samotnim životom i sjetno promatra život oko sebe. Kronično mu nedostaje društvo, partner/prijatelj koji će mu unijeti šarenilo u tmurnu svakodnevicu, a rješenje mu se jedne večeri ukaže kroz TV reklamu. Bez suvišnog razmišljanja, Pas si naruči robota.

Već idući dan, njegova pošiljka stigne poštom i nakon pomalo kompliciranog sastavljanja, novi životni suputnik oživi mu pred očima. Nakon tog trenutka, njegov život se potpuno mijenja. Pas i robot postaju nerazdvojni. Svakodnevno odlaze u šetnje, rolaju se po parku, plešu i zabavljaju, a na kraju posjete i plažu. Ne razmišljajući o mogućim posljedicama, neobični prijatelji se prepuste uživanju u moru, no morska sol ubrzo pokvari robota i on ostane nepomično ležati na pijesku.  

Pas ga na sve načine pokuša odvući s plaže, no nikako ne uspijeva u svojem naumu zbog robotove težine. Nemoćan i razočaran, Pas se vrati kući s idejom da svojeg prijatelja već idući dan uz pomoć alata i malo motornog ulja ponovno osposobi i vrati doma. Tek što je granula zora, on se vraća na plažu, ali tamo ga ovaj put zatekne zaštitna ograda i lanac s lokotom uz obavijest kako je lokacija zatvorena do idućeg ljeta. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da kradomice uđe na plažu, Pas shvati kako će morati dugo čekati kako bi se ponovno ujedinio sa svojim prijateljem. Robot većinu tog vremena provede u snovima…

Robot Dreams (2023)

Režija: Pablo Berger

Žanr: Animirani, drama, komedija

Trajanje: 102 min.

Pablo Berger! Jačim filmofilima će njegovo ime itekako zazvučati poznato, ali i izazvati konfuziju što dotični uopće radi u svijetu animacije kad za sobom ima nisku fantastičnih igranih ostvarenja? Iskreno rečeno, mene to osobno ni ne čudi suviše. Nije li se i veličanstveni 'čudak' Wes Anderson također podjednako uspješno iskazao na poljima igrane i animirane komedije? Šest godina nakon kritički opjevane crnohumorne drame ''Abracadabra'', Berger se vratio s jednom posve drugačijom pričom. Pričom koju je pronašao u istoimenom stripu autorice Sare Varon. Našao je naš Pablo u toj naizgled infantilnoj štoriji o prijateljstvu i mnogo više. 

''Robot Dreams'' je jedna snažna i krajnje emotivna oda samoći, odnosima, završecima, ali i novim počecima. Gledao sam ovaj film sa svojom kćerkom, vidio sam kako ju je dirnuo. Kvragu, dirnuo je i mene. Kad sam je pitao je li shvatila o čemu je tu riječ, odgovorila je kako i nije baš u potpunosti sigurna, ali zna da joj je crtić podjednako tužan i veseo. Da mala moja, odgovorio sam joj, takav je i život.  

Pablo Berger je radnju učinio tako životnom, toplom i ljudskom premda su njezini glavni, ali i sporedni, akteri isključivo životinje i roboti potpuno lišeni verbalne komunikacije (da, u filmu uopće nema dijaloga). Posebnu dimenziju priče donosi i period u koji je smještena, žive, šarene i muzikalne (posebno je tematski naglašena pjesma 'September' sastava Earth, Wind & Fire) 80-e. Kroz duhovitu prizmu kulture New Yorka kakvu pamtimo tek mi 'dinosauri', uhvatila me neizostavna nostalgija, ali i spoznaja kako je otuđenost u današnjem hladno digitalnom vremenu kod mnogih još i veća.  

''Robot Dreams'' je uistinu predivna, sitnim, ali izrazito mudro ubačenim humorističnim detaljima obogaćena animirana posveta New Yorku i vremenima kad smo svi bili pomalo naivniji i sretniji. Posveta pravom smislu prijateljstva, odnosa i životnih turbulencija. Hoće li narušiti izglede majstoru Miyazakiju i preoteti mu kipić pred nosom? Čisto sumnjam, no to ne znači da bi ga trebali preskočiti. Štoviše, možete ga pogledati i sa svojim najmlađima, ali i najstarijima, efekt je podjednako snažan.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!