Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Jeanne du Barry: Sjećanja jedne kurtizane

Jeanne du Barry: Sjećanja jedne kurtizane

I dok se prašina za Napoleonovim konjem još nije pošteno ni digla, u domaćim kinima je ovih dana osvanula i francuska romantična drama ''Jeanne du Barry'' koja nas vraća koje desetljeće unatrag na vremenskoj povijesnoj liniji i pripovijeda zanimljivu i mnogima nepoznatu priču o ženi koja je do temelja uzdrmala francusku aristokraciju.

Rođena kao nezakonita kći redovnika i kuharice, Jeanne Vaubernier, bila je odmalena osuđena na život običnog puka i anonimnosti. Kad joj je majka pronašla posao služeći bogatog trgovca Dumousseauxa, ovaj se smilovao sudbini sirote djevojčice i privolio je čitanju knjiga.

Kako bi stekla još i veće znanje, a ujedno je i zaštitio od okoline, Dumousseaux je šalje u samostan. Tijekom odrastanja Jeanne sve više počne interesirati literatura s erotskim sadržajem i ona u njoj pronalazi savršene metode koje će joj pomoći u društvenom usponu, no to se ne svidi opaticama koje je izbacuju iz samostana.  

Nakon novog kraćeg boravka u kući Dumousseaux tijekom kojeg zavede gazdinog sina, Jeanne završava na ulici, no s majkom odlazi u Pariz gdje jako brzo dobiva posao kurtizane. Sad već odrasla, Jeanne (Maïwenn) upada u oko grofu du Barryju (M. Poupaud) koji zaključi kako bi njezine čari mogle lako zavesti nevjernog kralja Luja XV (J. Depp) što se uskoro i dogodi.

Jeanne du Barry (2023)

Režija: Maïwenn

Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Robin Renucci, Pierre Richard, Marianne Basler, Pascal Greggory, Caroline Chaniolleau…

Žanr: Biografski, drama, povijesni

Trajanje: 113 min.

Ostali pripadnici aristokracije kraljev javni preljub ne prihvate blagonaklono i Jeanne se uda za grofa du Barryja sve kako bi opravdala svoj boravak na dvoru, no to neće biti dovoljno kako bi dočekala opće prihvaćanje…

Premda bi autobiografski film baziran na njezinom vlastitom životu bio još i veći predmet kontroverzi negoli je to onaj povijesno slavne Jeanne du Barry, proslavljena francuska glumica i redateljica Maïwenn se zaljubila u lik i djelo potonje kad je prvi put pogledala ''Marie Antoinette'' Sofije Coppole. Dok su svi lamentirali o životu i sudbini slavne kraljice, njoj je u oko upala mala ali zapažena rola Asie Argento. Bilo je nešto vraški privlačno i izazovno u liku na filmu nedovoljno opjevane kurtizane du Barry i Maïwenn je postala opsjednuta.  

Valjalo je kroz nadolazeće godine izgraditi respektabilnu karijeru autorice (i dobrano istražiti sav dostupan materijal o dotičnoj) kako bi joj producenti jednog dana komotno iskeširali dovoljno novca za tako raskošnu povijesnu dramu, a nju je zacementirala s filmom ''Polisse'' koja joj je donijela nagradu žirija u Cannesu. Mogla je možda već i te 2011. krenuti u realizaciju svojeg nedosanjanog projekta, no umjesto toga je nastavila još neko vrijeme brusiti redateljsku tehniku.

'Kocka je bačena' u siječnju 2022. kad je obznanjeno da Maïwenn konačno kreće u avanturu života. No nije baš sve glatko išlo do ostvarenja njezinih snova jer mnogi glumci su je prethodno odbili za značajnu ulogu Luja, no ne i posrnuli Johnny Depp.

Njegova karijera je u tom periodu bila u teškom kaosu zbog brakorazvodne parnice koja ga je svojevremeno dovela na tzv. crnu listu, ali dočim je 'postao čist', cirkus je mogao započeti. Valjalo je imati smjelosti uskočiti u cipele jednog Kubricka (''Barry Lyndon''), spomenute Coppolice ili zemljaka Alberta Serre (''The Death of Louis XIV''), jer upravo su je spomenuti pružili najveće nadahnuće za samu vizuru filma, a Maïwenn je u konačnici napravila i više nego solidan posao.  

''Jeanne du Barry'' je jedan intrigantan, no ne i provokativan film s atipičnom heroinom koja na nesvakidašnji način pokušava pronaći svoje mjesto pod zvijezdama ili bolje rečeno, visokom društvu, ali to dakako nije sve. Maïwenn se pobrinula za adekvatan emancipacijski prikaz svoje junakinje, a istovremeno i kritiku groteskne aristokracije koja nauštrb malog čovjeka smišlja vlastite apsurdne rituale koji u konačnici izazivaju podsmijeh i samog kralja. Jeanne je sa svojim slobodnim duhom i naklonošću Luja XV dobrano uzdrmala njihove temelje, no to je nije lišilo nezahvalne titule izdajice običnog puka.  

Sama Maïwenn se po mojem skromnom mišljenju u ovom slučaju možda i bolje snašla iza negoli ispred kamere dok Johnny Depp nije neslavno pao na uvijek nezahvalnom testu jezične barijere. Valjda mu je nekadašnji brak s Vanessom Paradis i višegodišnji  boravak u Francuskoj uspio raspetljati jezik. Uz sasvim solidne izvedbe spomenutih zvijezda ne bi bilo fer zaboraviti i onu primjereno suzdržanu Benjamina Lavernhea u ulozi Jean-Benjamina de La Bordea, kraljevog 'valeta' i jednog od rijetkih dvorana naklonjenog Jeannette.

Sve u svemu, ''Jeanne du Barry'' je film koji će zadovoljiti ljubitelje povijesnih drama i raskošnih produkcija, to su uostalom dokazali i brojni gledatelji u matičnoj Francuskoj, a je li u konačnici uspio makar i okrznuti spomenute uzore, uvjerite se sami.


Reci što misliš!