Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Deepest Breath: Priča koja ostavlja bez daha

The Deepest Breath: Priča koja ostavlja bez daha

Prije negoli bura potpuno rashladi more i ubije daljnju želju za bućakanjem u beskrajnom plavetnilu, svakako bacite oko na dokumentarac o ljudima koji su spremni preći sve granice izdržljivosti kako bi ostvarili svoje snove.

Još odmalena, Alessia Zecchini zaljubljena je u more i ronjenje. Njezina najveća inspiracija i junakinja je svjetska rekorderka u ronjenju na dah, legendarna Ruskinja Natalia Molchanova. Alessia joj se sa svojim neupitnim talentom želi makar približiti, a onda jednog dana eventualno pokušati srušiti i njezin svjetski rekord u najdubljem zaronu.

Zavidne sposobnosti pokazuje već u tinejdžerskim godinama, no uzevši u obzir kako je ronjenje na dah ekstremni sport, talijanski ronilački savez joj zabranjuje profesionalna natjecanja sve do punoljetnosti. I dok bi se mnogi obeshrabrili tom odlukom, Alessia nastavlja naporno trenirati i čekati svoju prvu pravu priliku. Tek što je proslavila 18. rođendan ona kreće na svoj put ka besmrtnosti, no mnogima se ne sviđaju metode koje prakticira kako bi ostvarila svoj cilj.  

The Deepest Breath (2023)

Režija: Laura McGann

Sudjeluju: Alessia Zecchini, Stephen Keenan, Peter Keenan, Enzo Zecchini, Leigh Baker, Ilaria Bonin, Mahmoud Barracuda, Kristof Coenen, Hanako Hirose, Alexey Molchanov, Homar Leuci…

Žanr: Dokumentarni

Trajanje: 108 min.

Paralelno pratimo životnu priču Stephena Keenana, irskog ljubitelja u prirodu i životinjski svijet koji se fasciniran Attenboroughovim dokumentarcima i u vlastitoj potrazi za identitetom uputi u Afriku. Nakon godina lutanja, on se zaustavi u Dahabu (op.a. Egipat) gdje se nalazi znamenita Plava rupa, nedostižni trijumf svih ronilaca na dah.

Jako brzo se i sam zaljubi u ronjenje s ciljem da sruši aktualni irski rekord u najdubljem zaronu. Kad mu to uspije, Stephen se usudi loviti svjetski rekord no to mu se obije u glavu. Kako iste pogreške ne bi činili i drugi ronioci, on odluči postati ronilac-spasitelj. Uskoro postane dio spasilačkog tima na natjecanjima, a na jednom takvom upozna Alessiju…

Ne znam koliko među vama, vjernim čitateljima, ima pasioniranih ljubitelja kultnog Bessonovog filma ''The Big Blue'', no ako ste među njima, onda je ovo prava preporuka za vas. Irska dokumentaristica Laura McGann (proslavljena filmom o rolericama, ''Revolutions'') o ovom ekstremnom, a ujedno i fascinantnom sportu nije znala suviše, no kad ju je zatekla vijest o tragediji kod Plave rupe, pronašla je inspiraciju za svoj sljedeći film. U fokusu priče su dakako Alessia i Stephen, odnosno, propitivanje moralne vertikale o spremnosti riskiranja vlastitih života poradi postizanja gotovo nedostižnih ambicija.

U uvodnim sekvencama filma McGann nas, laike, upoznaje s određenim natjecateljskim pravilima, a odmah potom uz glavnu protagonisticu i baca u strahovite morske dubine. Taman kad smo se stopili s tom neizbrisivom slikom slijedi šok! Nismo ni došli sebi, priča se vraća Alessijinim korijenima.

Njezin otac suznih očiju pripovijeda o kćerinoj strasti i talentu, neugasivoj želji da postane najbolja. Kroz brojne arhivske snimke i audio razgovore i sami postajemo svjedoci tih tvrdnji, ali u nama se zadržavaju strepnja i nelagoda. Da li je onaj dramatičan uvod bio i koban za našu junakinju?

Osjećaji napetosti i neizvjesnosti nas ne puštaju do samog kraja. Posve smo svjesni nekog lošeg raspleta, no puštamo da nas priča vodi. Drama i triler se stapaju u jedno. Priča odjednom otkriva potpuno drugačijeg protagonista. Postaje nam jasno kako će se njihovi putevi negdje ispreplesti, ali ne i kako niti zašto.

To dakako doznajemo na samom kraju, ali kakva li nas samo adrenalinska vožnja očekuje na tom putu! Snimke ronjenja su naprosto nevjerojatne, magične i zavodljive. Slavni ronioci i ostali značajni akteri iz tog uistinu posebnog svijeta nam otkrivaju svoje razloge zbog kojih su uključeni u tu krajnje pogibeljnu, ali i jedinstvenu priču. 

Naravno, Alessia i Stephen je ispisuju na posebne načine. McGann? U dobro dijelu sve komadiće ovog podmorskog mozaika spaja u zavodljivu i napetu cjelinu velikog plavetnila, ali se istovremeno i ne libi ziheraškog narativa s pustim 'talking headsima'. Govorim dakako o njezinim sugovornicima koji statično zure u kameru i recitiraju svoje opservacije na minule događaje, a u tim momentima film pomalo gubi čaroliju i postaje klasični TV proizvod.

Srećom, McGann nas brzo vraća u more i svu njegovu zavodljivost. Ushit i bol, euforija i tuga, ''The Deepest Breath'' je sve to, ali i puno više. Film kojeg gledate u jednom dahu i kojim propitujete vlastitu izdržljivost, odnosno, svoje životne motive i ciljeve i što ste sve spremni učiniti da ih ostvarite, pod koju cijenu?

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!