Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

65: Stavite mozak na autopilot i pustite Adama Drivera da vas odveze u daleku prošlost

65: Stavite mozak na autopilot i pustite Adama Drivera da vas odveze u daleku prošlost

Nakon niza teških i angažiranih drama (uglavnom oskarovskih kandidata) mozak mi je žudio za nekom nebuloznom razbibrigom, a u kina je kao naručena stigla ZF akcijska avantura ''65'' s uvijek pouzdanim Adamom Driverom. Kikiriki, čokoladica, sok i mozak na autopilot narednih sat i pol.

Radnja filma nas vraća 65 milijuna godina u prošlost. Premda u to vrijeme na Zemlji još nije postojao čovjek, druge civilizacije iz dalekih sazviježđa su istraživale beskrajni svemir.

Pilot Mills (A. Driver) dobiva primamljivu financijsku ponudu za prijevoz istraživačke ekipe koja će ga udaljiti od obitelji na dvije godine, no pošto mu je kćer Nevine (C. Coleman) teško bolesna i treba joj novac za liječenje, on nevoljko prihvati ponudu. Na povratku s misije letjelica upadne u nezabilježenu meteorsku kišu uslijed čega se ošteti i sruši na nepoznat planet. Mills se ubrzo uvjeri kako nije sam i kako nije jedini preživjeli…   

Scott Beck i Bryan Woods su imena koja široj javnosti neće puno značiti, no kad se istakne kako je taj isti dvojac zaslužan za scenarije hit franšize ''A Quiet Place'' onda se uši svima načule.

65 (2023)

Režija: Scott Beck, Bryan Woods

Uloge: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman, Nika King…

Žanr: ZF, akcija, avantura

Trajanje: 93 min.

Spomenuti se filmom bave već 20-ak godina i za sobom imaju niz kratkih, ali i nekoliko dugometražnih filmova (uglavnom nezapaženih hororaca), a zahvaljujući uspjehu navedene franšize ovom su prilikom dobili pozamašan budžet (po dostupnim podacima, negdje između 45 i 90 milijuna) i glumačku zvijezdu, ukratko, jackpot!  

Ideja o spajanju primitivnog i modernog, tehnološki superiornog svijeta nije neka velika inovacija unutar ZF žanra (sjetimo se samo ''Outlandera'' ili prošlogodišnjeg ''Preya''), ali na prvu svakako zvuči zabavno.

Nabrijano oružje protiv velociraptora, T-Rexa i sličnih prahistorijskih predatora, pa koja odrasla osoba u kojoj i dalje čuči dijete to ne bi željela gledati? Adam Driver s druge pak strane garantira maksimalno angažiran nastup premda mu je lik poput i same priče napisan na krajnje trivijalan način.

Ispod površine akcijom i avanturom nabijene priče o preživljavanju na negostoljubivoj Zemlji nastanjenoj krvožednim predatorima i insektima veličine šake, leži i ona o surogat roditeljima i djeci. Jedan od razloga zbog kojeg je ranije spomenuta franšiza ''A Quiet Place'' tako dobro prihvaćena od strane publike i kritike je svakako i faktor zaštitničkog instinkta roditelja koji nastoje spasiti svoju djecu od dominantnih predatora pod bilo koju cijenu, a Scott Beck i Bryan Woods sličan model prenose i u svoj spektakl. Ono što im pak nije uspjelo je loše žanrovsko preplitanje. 

U jednom trenu naime imate klasični 'jump scare' moment od kojeg će vam zastati srce, a već idućeg u nevjerici svjedočite infantilnom pokušaju humora (pre)naglašenog glazbom karakterističnom za obiteljske komedije. Čovjeku se od takvih nespretno izvedenih scena jednostavno nakostriješi kosa na glavi, ali Beck i Woods toga očigledno nisu svjesni.

Sama priča ponavljam nije pretjerano originalna ili intrigantna, grandioznu završnicu nam (svjesno ili ne) nagovješćuju već nakon pola sata, no uz bolje izbalansiran scenarij dojam bi svakako bio bolji. Koketiranje s hororom je ispalo daleko efektnije i prava šteta što nisu bolje/češće koristili takve prilike.

Driver, a i njegova mala partnerica (A. Greenblatt) su uvjerljivi (Driver pogotovo) i imaju solidno razvijenu kemiju, specijalni efekti su na razini, glazba dinamična i režija manje-više funkcionira. Hoće li vam to uz priču izbušenom rupetinama biti dovoljno, procijenite sami.

Možda nije toliko pametan, ambiciozan u ideji i usklađen, ali opet je dovoljno zabavan za ubiti pokoju moždanu stanicu. Konačna ocjena je možda i za pola koplja uvećana ako zbog ničeg drugog, onda Driverovog uranjanja u živo blato i lomljenje gotovo svih kostiju u tijelu.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!