Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Glass Onion: A Knives Out Mystery - Nastavak kakvog smo samo mogli poželjeti

Glass Onion: A Knives Out Mystery - Nastavak kakvog smo samo mogli poželjeti

Na prošlotjednoj filmskoj 'best of' listi 2022. moglo se lako pronaći i mjesto za nastavak Johnsonove uspješnice ''Knives Out'', no želio sam gledanje sačuvati za samo Silvestrovo i tradicionalni obiteljski filmski maraton. Bila je to, moram priznati, mudra odluka pošto smo se u konačnici dobrano nasmijali i zabavili.

''Glass Onion: A Knives Out Mystery'' nažalost nećemo imati priliku vidjeti u kinodvoranama, ali je zato već neko vrijeme dostupan na Netflixu. Prvo vam serviram par riječi o samoj radnji pa ćemo zatim i o dojmovima.

Proslavljeni južnjački detektiv, Benoit Blanc (D. Craig), dobio je tijekom pandemije COVID-a misterioznu kutiju sa skrivenom pozivnicom za privatnu zabavu na izoliranom grčkom otočiću multimilijardera Milesa Brona (E. Norton).

Društvo će mu tamo činiti i Milesovi stari prijatelji, njegova bivša poslovna partnerica Andi (J. Monáe), guvernerka Claire (K. Hahn), modna dizajnerica Birdie (K. Hudson) u pratnji asistentice Peg (J. Henwick), znanstvenik Lionel (L. Odom Jr.) te youtuber/gamer Duke (D. Bautista) i njegova djevojka Whiskey (M. Cline).

Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

Režija: Rian Johnson

Uloge: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Kate Hudson, Leslie Odom Jr., Jessica Henwick, Madelyn Cline, Dave Bautista.

Žanr: Kriminalistički, misterija, komedija

Trajanje: 139 min.

Svi su oni pozvani kako bi tijekom vikenda sudjelovali u igri otkrivanja Milesova umorstva. Svi izuzev Blanca koji je pozivnicu dobio od nekog drugog, a ne samog domaćina…

Mnogi su bili uvjereni kako je Johnsonova perspektivna karijera rapidno okončana nakon udruženog fanovskog i kritičarskog linča zbog 'svetogrđa' imena ''Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi'', no dotični se trijumfalno vratio tek dvije godine kasnije uz pomalo neočekivani kino hit, ''Knives Out'' (2019.).  

Upravo je sa spomenutom, krajnje zabavnom 'whodunit' misterijom ispunjenom zvjezdanom glumačkom postavom ušutkao svoje kritičare i pokazao zašto je svojevremeno dobio povjerenje čelnika Disneya za režiju obožavanog 'Star Wars' serijala. Ovo je pak bio projekt u kojem je Johnson bio lišen enormnog pritiska, kako čelnika spomenutog studija, tako i fanatične vojske obožavatelja, a dočim je normalno 'prodisao', svima je dokazao kako su ga se olako otarasili.

Solidno budžetiran (40 milijuna dolarčića), ''Knives Out'' je na svjetskim kino blagajnama utržio gotovo 10 puta više od uloženog, ali i hvalospjeve kritike i struke (op.a. uz brojna priznanja, zavrijedio je i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija) i svi su mahom klicali -Još! Johnson je srećom bio spreman na tu opciju jer je još tijekom pisanja prvog scenarija razmišljao o potencijalnoj trilogiji.  

Inspiraciju za ovaj nastavak ponovno je crpio od majke svih krimića, velike Agathe Christie, ali još i više od slavnog dramaturga Stephena Sondheima (ovdje uz Angelu Lansbury bilježi i urnebesni cameo kao Zoom sudionik u igri 'Among Us') i njegovog scenarija za pomalo zaboravljenu misteriju Herberta Rossa ''The Last of Sheila'' iz 1973.

Ideju o šačici odabranih gostiju uvučenih u zločin na milijunaškoj jahti prebacio je na otok, začinio je s nebrojenim obratima, pop kulturnim referencama, još jednim satiričnim obračunom s bogataškom elitom upitno intelektualne pozadine, ali i duhom vremena u kojem živimo.

Uz sve navedeno, Johnson je 'zasuo' film sveprisutnom simbolikom i gomilom popularnih 'easter eggova' koji i samog gledatelja nesvjesno stavljaju u poziciju svojevrsnog detektiva. Svaki kadar ima neko značenje i ako samo na trenutak trepnete, lako moguće ćete propustiti neki značajan trag.

Daniel Craig iznova oduševljava u sve ležernijem izdanju naizgled zbunjenog i naivnog Benoita Blanca, no show iz drugog plana krade Janelle Monáe koja je svojom dojmljivom izvedbom ili bolje rečeno izvedbama (ne želim spojlati) u najmanju ruku zaslužila nominaciju za Zlatni Globus poput prije spomenutog kolege.

Ostatak ekipe predvođen uvijek pouzdanim Edwardom Nortonom (njegov lik multimilijardera možda inicijalno nije nastao inspiriran Elonom Muskom, ali dobrano podsjeća na njega i do bili je iskarikiran), nadasve je uvjerljiv i zabavan, ali najveće zasluge ipak pripadaju Johnsonu i njegovoj vještoj režiji te iznimno zabavnom scenariju koji ovaj put još i više koketira s komedijom. 

Svi oni tragovi koje sam vam ranije spomenuo, otkrivaju još urnebesniju cjelinu, stoga pozorno pratite radnju, ovog, za žanr poprilično dugačkog, ali krajnje zabavnog filma. Treći nastavak? Zar sumnjate? 

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!