Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Wonder: Nisu baš sva čuda dar s nebesa

The Wonder: Nisu baš sva čuda dar s nebesa

Najpopularniji globalni streaming servis neumorno štanca svoj programski sadržaj i valja dobro proučiti što sve novog imaju za ponuditi pošto im kvantiteta i dalje uveliko nadilazi kvalitetu.

U moru njihove bezukusne i skupocjene škovace je tako primjerice isplivao jedan mali filmić koji na sebe skreće pažnju prvenstveno zbog perspektivne glavne glumice i redatelja čiji svaki novi uradak u najmanju ruku zvuči intrigantno.  

Godina je 1862., iskusna medicinska sestra Elizabeth Wright (F. Pugh) pozvana je iz Londona u ruralno irsko selo kako bi svjedočila neobičnoj situaciji. Naime, lokalni vlastodršci, doktor McBrearty (T. Jones), velečasni Thaddeus (C. Hinds) i ostali uvjereni su kako djevojčica Anna O'Donnell (K. Lord Cassidy) nije jela već mjesecima i kako preživljava isključivo zahvaljujući 'mani', duševnoj hrani s nebesa. 

Elizabethina zadaća je da uz časnu sestru Michael vrši 24-satni nadzor nad djevojčicom kroz naredna dva tjedna sve kako bi ustanovili jesu li tvrdnje istinite ili je riječ o nekoj prevari. Elizabeth je isprva skeptična i smatra kako to nije moguće, odnosno, kako iza cijelog igrokaza stoji sama obitelj djevojčice.

The Wonder (2022)

Režija: Sebastián Lelio

Uloge: Florence Pugh, Kíla Lord Cassidy, Tom Burke, Niamh Algar, Elaine Cassidy, Caolán Byrne, Toby Jones, Ciarán Hinds, Dermot Crowley…

Žanr: Drama, misterija

Trajanje: 103 min.

Dočim joj zabrani kontakt s bližnjima, zdravstveno stanje djevojčice rapidno se počne pogoršavati i Elizabeth shvaća kako će djevojčica brzo umrijeti ako brzo ne sazna istinu…

Čileanskom redatelju Sebastiánu Leliu trebalo je pravo malo 'čudo' kako bi se suvereno vratio na dobro utabane staze slave (podsjećam, 2018. je osvojio prvog Oskara za svoju domovinu u kategoriji najboljeg stranog filma zahvaljujući drami ''A Fantastic Woman'') s koje je posljednjih godina skrenuo zbog tek prosječnih rezultata kontroverzne drame ''Disobedience'' i ''Glorie Bell''.

Čudo je u pravom smislu te riječi doslovno pronašao u istoimenom romanu Emme Donoghue koji je spojio njegove dvije najomiljenije teme, traumama izmučenu, ali svejedno mentalno snažnu glavnu protagonisticu, odnosno, nesagledivim posljedicama vjerskog fanatizma.

Glavnu ulogu je na našu, ali bogme i svoju veliku sreću, povjerio jednoj od ponajboljih mladih glumica današnjice, curi koja svakako zna skrenuti pažnju na svoje glumačke sposobnosti kad joj se ukažu prave, a ne promašene prilike poput recentnog trilera ''Don't Worry Darling'', fantastičnoj Florence Pugh.  

Zašto dotičnu posebno ističem? Priča je uistinu zanimljiva, obavijena misterijom i moralnom polemikom, no najveća snaga ovog filma ne leži toliko u samoj premisi ili Leliovim redateljski sposobnostima, vrhunskoj kameri, atmosferičnoj glazbi ili dostojnom budžetu. Ne, pozornost gledatelja prvenstveno će biti povezana s likovima Elizabeth i Anne (dojmljiva izvedba mlade Kíle Lord Cassidy).   

Prvonavedena je žena koja zrači profesionalnim samopouzdanjem, ima apsolutno povjerenje u znanost i činjenice i ne vjeruje olako neutemeljenim glasinama ili fantastičnim teorijama. Kako radnja odmiče, polako otkrivamo njezinu ranjivu stranu protkanu traumatičnim događajima iz prošlosti i života i kako joj se temelji polako uzdrmaju dočim shvati kako slučaj za koji je zadužena nije nimalo jednostavan. Jedini put do istine postaje kršenje osobnih uvjerenja kako bi zadobila povjerenje same djevojčice i tako otkrila tajnu.

Anna je s druge pak strane ponizna, izuzetno religiozna i skromna djevojčica koja odbija jesti i onog trenutka kad joj se zdravlje biva ozbiljno narušeno te postane sve izglednije kako će umrijeti ako ostane ustrajna u svojem odabiru. Njezini motivi su nam dakako obavijeni velom misterije i mračnih tajni, a njihovo otkriće će za većinu, uključujući i Elizabeth, biti uistinu šokantno. 

Naravno, cjelokupni dojam itekako počiva na plećima spomenutih glumica, a Pugh i Lord Cassidy su ga iznijele s lakoćom. Što se pak tiče Lelievog doprinosa, on nas već s prvim kadrom upozorava na jedno posve drugačije narativno iskustvo. Za periodičku dramu nekonvencionalan uvod nas pripovjedački navodi na zaključak kako su akteri ovog filma apsolutno uvjereni u svoje priče i kako smo mi kao gledatelji pozvani na gledanje kako bi također u njih povjerovali. Da, famozno probijanje 'četvrtog zida'.

Idejno, film se prije svega dotiče toksičnosti spomenutog vjerskog fanatizma i ljudske ranjivosti, nemogućnosti adekvatnog rješavanja problema i obiteljskih sramotnih tajni. Sramota je tabu tema zbog koje su mnogi spremni žrtvovati ono što najviše vole, umjesto da poput Elizabeth racionalno sagledaju stvari i učine pravu stvar.  

Kao cjelina, ''The Wonder'' je podjednako intrigantan i naivan, fantastičan i realan, potresan i motivirajući, no i kao takav pati od određenih boljki. Premda definitivno ne spada u klasu nekog modernog remek-djela, film je itekako vrijedan vaše pozornosti, ako ništa drugo, onda zbog glumačkih postignuća u osvrtu više puta spomenutih djevojaka.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!