Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Marcel the Shell with Shoes On: Najtoplija filmska priča godine

Marcel the Shell with Shoes On: Najtoplija filmska priča godine

U pravilu smo svi nekako navikli da nam tople filmske priče najčešće stižu iz sfera drame, obiteljskih, romantičnih i inih žanrova, ali da će jedna takva doći iz rijetko snimanog, specifičnog podžanra zvanog mockumentary i to kombiniranog sa stop animacijom, e to se već može nazvati pravim malim čudom.

Za YouTube fenomen zvan 'Marcel' sam već negdje načuo prije desetak godina, a kad su procurile prve informacije o snimanju dugometražnog filma o toj čudesnoj, brbljavoj, slatkoj i urnebesnoj školjkici s rozim cipelicama, živo me zanimalo u što će ta priča izrasti. 

Marcel (glas Jenny Slate) je dva i pol cm velika školjkica koja sa svojom bakom Connie (glas Isabelle Rossellini) nastanjuje jednu losanđelesku kuću u kojoj povremeno borave Airbnb gosti. Držeći se izvan pogleda tih povremenih stanara, Marcel i baka vode sasvim posebne živote koje su morali dobrano izmijeniti kad je ostatak njihove zajednice, uključujući i Marcelove roditelje, iznenada odnesen na nepoznato odredište.  

U kuću je na neko vrijeme stigao dokumentarist Dean (D. Fleischer-Camp) koji je zapazio simpatičnu školjkicu te je odlučio snimati njezin specifičan život. Kratki filmići o Marcelu su uskoro postali prava Internet senzacija, i Dean i Marcel dođu do zajedničkog zaključka kako bi tu popularnost mogli iskoristiti kako bi saznali što se dogodilo s njegovom obitelji i ostatkom zajednice koja je nekoć boravila u kući…  

33405731ebb16d12c2c3ca1883915c58.jpg?v=2Kad su 2010. uspješna stand-up komičarka i nadolazeća zvijezda popularnog, dugovječnog TV šoua 'Saturday Night Live' Jenny Slate i njezin tadašnji partner, a nešto kasnije i suprug, indie dokumentarist i redatelj Dean Fleischer-Camp, osmislili priču o malenoj školjki Marcelu i snimili 4-minutni filmić kojeg su postavili na popularnu platformu YouTube, nisu niti u ludilu zamišljali kako će stvoriti instant hit.

Popularnost (op.a. do danas je skupio cca 33 milijuna pregleda) te smiješne i napose posebne školjkice, njezine životne opservacije i djetinjasta zaigranost, polučila je uspješnu dječju knjigu i dva jednako urnebesna nastavka, no prava priča je tu tek započela.

Premda im se brak 2015. nalazio pred raspadom, ljubav prema Marcelu i svijetu kojeg su zajedno stvorili, nagnali su Slate i Fleischer-Campa na pisanje priče za dugometražni film koji će nam otkriti puno više negoli je sam predložak to mogao pokazati.

Mukotrpan proces stop animacije (u prosjeku bi se dnevno snimilo 10-ak i manje sekundi materijala) razvukao se na dugačkih 7 (!) godina, no konačni rezultat je jedna prava divota od filma.  

Za mnoge će ideja o minijaturnoj antropomorfnoj školjci s naljepljenim googly okom i rozim cipelicama koja toplim glasićem (briljantna Jenny Slate) prosipa životne mudrolije i dijeli savjete, zazvučati apsurdno, ako ne i groteskno, ali u tome i jest čar. Ovo je ipak primarno mockumentary, a Marcel simbolizira kako malog čovjeka, tako i dječju nedužnost i ranjivost.

Jedan tren se grohotom cerekamo dok Marcel nevino i naivno pojašnjava Deanu u kameru kako je uže ispleo od čudnih dlaka koje je pronašao u kadi, a već drugi nas prožima osjećaj topline i empatije dok se sa sjetom prisjeća svojih starih susjeda i obitelji koji su netragom nestali ili ozljedi koju je baka Connie (simpatičan angažman legendarne Isabelle Rossellini) zadobila. 

U mnogočemu je ova bizarna, ali svejedno slatka i duhovita priča preslika života samih autora (bračni par koji je ranije obitavao u kući i imao učestale prepirke svakako aludira na njihov raspad veze), ali i mnogo većih tema.

U vremenima kad većina nas visi po društvenim mrežama zombificirano zureći u svakojake piz*arije, autori kao i sam Marcel postavljaju pitanje -Što čini razliku između publike i zajednice?-. Zajednica je spremna pomoći kad je to nekom potrebito, dok je publika s druge strane tek promatrač koji se virtualno junači, ali nije spreman zapravo zasukati rukave i učiniti nešto konkretno. Te i mnoge druge životne teme čine ovaj mali, u mnogočemu bizarni filmić, pravom poslasticom za gledanje, a same dijaloške mudrosti i kreativne scenarističke inovacije koje nam servira, duboko će nam se urezati u pamćenje. 

OCJENA: 4.5/5

 

 


Reci što misliš!