Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Thor: Love and Thunder – Gromova mu, Waititi je ponovno uspio!

Thor: Love and Thunder – Gromova mu, Waititi je ponovno uspio!

Mnogi filmofili, a uz to i pasionirani uživatelji lako čitljivog crtanog štiva kroz posljednje vrijeme su se 'štufali' Marvelovih filmskih eskapada jer kreativni zanos koji ih je nosio dulje od desetljeća i prve avanture obožavanog ''Iron Mana'' pa sve do kulminacije zvane ''Avengers: Endgame'', neupitno je izgubio dah.

''Black Widow'', ''Shang-Chi'' i pogotovo ''Eternals'' kvalitetom ni približno nisu primirisali svojim prethodnicima i da nije ''Spider-Mana'' te par dobrih TV serija poput ''Hawkeyea'' i ''Lokija'', lako bi došli do zaključka kako je Marvel na koljenima.  

Uzevši u obzir uspjeh koji je polučio s trećim nastavkom 'Thora', mnogi su nade polagali u ludog, ali i genijalnog Novozelanđanina Taiku Waititija i vraćanju sjaja na sve umrljaniji ugled Marvela. Paaaa…, novi, četvrti Thor je stigao u kina, a Waititi je svoju autorsku ulogu odigrao poput infantilnog milijunaša u tvornici slatkiša. Zašećereno do boli, ali s ugodnim okusom koji neće brzo nestati.

Nakon epiloga borbe s Thanosom, Thor (C. Hemsworth) i Korg (T. Waititi) udružuju snage s Čuvarima galaksije (C. Pratt, D. Bautista, K. Gillan, P. Klementieff, S. Gunn, V. Diesel i B. Cooper) kako bi pomogli potrebitima, a paralelno upoznajemo i Gorra (C. Bale), vjerskog fanatika koji nakon gubitka kćeri biva suočen s nemilosrdnošću svojeg Boga te postaje ubojica istih.  

S druge pak strane, kraljica Valkyrie (T. Thompson) uspješno vlada gradićem Novim Asgardom kojeg je pretvorila u turističku atrakciju, dok je nekadašnja Thorova djevojka, Jane Foster (N. Portman) doznala kako je u četvrtom stadiju oboljenja od raka i kako joj treba puno više od standardne medicine kako bi pobijedila opaku bolest. Zahvaljujući Gorrovom ubilačkom pohodu, Jane i Thor se ponovno susretnu sve kako bi se kasnije zajedno suočili s tim zastrašujućim neprijateljem…

U cijelom ciklusu filmova o Marvelovim superjunačinama, vlada uvriježeno mišljenje kako je unatoč savršenom castingu, bog grmljavine Thor dobio najlošiji tretman. Dok je prvi nastavak u režiji šekspirijanca Kennetha Branagha još i bio kako-tako simpatičan, drugi dio je bio veliko razočarenje.

Thor: Love and Thunder (2022)

Režija: Taika Waititi

Uloge: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale, Tessa Thompson, Taika Waititi, Russell Crowe, Jaimie Alexander, Chris Pratt, Dave Bautista…

Žanr: Akcija, komedija, avantura, fantazija

Trajanje: 119 min.

Malo tko je tad vjerovao kako će upravo ovo plavokoso božanstvo dobiti i četvrti 'solo' film, nešto što nije uspjelo niti Iron Manu, a bogme niti Kapetanu Americi, no zasluge za to mogu ići isključivo vrckavom Taiki Waititiju i dobrom nosu čelnog čovjeka Marvela, Kevinu Feigeu.  

Tražilo se nakon razočaravajućeg drugog nastavka neko bolje rješenje za našeg nabildanog plavušana, a Feige ga je pronašao u ekscentričnom Waititiju. Ovaj je pak dobio odriješene ruke za ubacivanje laganijeg tona i ispaljenog humora i u konačnici smo dobili ''Thor: Ragnarok'' jedan od najboljih filmova u Marvelovoj paleti.

Naravno, nije trebalo dugo čekati na amenovanje Waititija za kreatora još jednog nastavka jer samo bi se lud čovjek odrekao takve 'zlatne koke'. Ovaj se pak s druge strane u potpunosti oteo kreativnoj kontroli te je odlučio napraviti najluđi film u svojoj karijeri koja je ionako obilježena takvim značajkama. Marvelovci dakako nisu imali ništa protiv sve dok lova teče u potocima.

Još na snimanju 'Ragnaroka', Waititi se zadubio, a na kraju i zaljubio u strip 'Moćni Thor' u kojem svima znanog boga, zamjenjuje božica Jane Foster. Tu ideju, ali i onu o intrigantnom negativcu, Gorru - ubojici bogova, Waititi je ubacio u jedan od bezbrojnih draftova scenarija, a kako bi sve povezao s vremenskim tokom nakon Avengersa, ubacio je u priču i obožavane Čuvare galaksije, odnosno, od fanova prigrljenog tupavog kamenka Korga (sam Waititi mu posuđuje glas) te nam je vratio i Natalie Portman u ulozi Thorove Jane.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, Waititi je odlučio jurnuti brzinom svjetlosti bez kočnica niz liticu zvanu 'pretjerivanje' ili kako bi sam objasnio, zamislite da pitate desetogodišnjaka što bi sve ubacio u film, a mi pristanemo na sve njegove zahtjeve koliko god suludi bili.

To jasno neće svakom leći, a upravo dok ovo piskaram, velik broj mojih kolega kritičara polako podiže križ na kojeg će razapeti Waititija jer je bogohulno Thor franšizu učinio prekomičnom. Pa znate što, zaboli me ona stvar što kažu. Meni, mojoj maloj, a bogme i kino dvorani pretrpanoj gremlinskih derišta i onima koji se tako osjećaju, ovo suludo šarenilo je trebalo kao kiša presušenom vrtu/parku ispred studentskog kampusa.  

Da, Waititi je pretjerao i njegov uvrnuti humor ne sijeda baš na svaku, no to ne kvari cjelokupan dojam. Ako je prethodni nastavak bio prošaran campom 70-ih, onda je ovaj savršena posveta šarenim, nerijetko neukusnim, ali generalno zabavnim 80-ima obilježenim fantasy filmovima poput ''Beastmastera''.

Od nabrijanog soundtracka nafilanog hitova Guns N' Rosesa (to mu nije bilo dovoljno pa je ubacio i lik Heimdallovog sina koji je sebe prozvao Axelom), preko bizarnog, 'over the top' apsurdnog talijanskog naglaska boga Zeusa (urnebesni Russell Crowe) pa do ljubavnog šaputanja svojoj ratnoj sjekiri i voljenom čekiću, odnosno, kreštavim divovskim ovnovima, Waititi nas nije poštedio budalaština. 

Srećom, Waititi nije zaboravio niti snažne dramske dijelove i otvorene poruke o ženskoj emancipaciji, spolnoj i seksualnoj jednakosti, suočavanju sa smrću i boli, gubitku voljenih, ali i onog najbitnijeg, ljubavi. Moglo bi se reći da je ovaj dvosatni superherojski spektakl pretrpan svim i svačim i neću bježati od tog zaključka, ali isto tako moram i priznati kako je Waititi uspio zauzdati tog nekontroliranog pastuha.  

Često se može čuti kako Marvel pati od sindroma slabog negativca, no premda Gorr i nije jedan od najvećih ili najznačajnijih u filmskoj povijesti, kroz interpretaciju glumačkog kameleona Christina Balea, nekadašnjeg čovjeka-šišmiša, on se pretvara u gotovo savršen gemišt zlokobnosti, ali i empatije. Njegov Gorr je tragična figura na tragu Goluma kojeg je želja za osvetom u potpunosti izbezumila i izobličila, no u jednu ruku vam njegovi motivi postaju shvatljivi.

U drugom fokusu priče je Jane Foster (uvijek uvjerljiva Natalie Portman), žena koja odbija ideju predaje i koja je spremna na ultimativnu žrtvu sve kako bi učinila pravu stvar. Između njih dvoje se našao i Thor (fantastični Hemsworth), nerijetko tupavi plavokosi snagator i grubijan, izgubljeni bog koji pokušava pronaći unutarnji mir i svoju svrhu u ovom kaotičnom svemiru.

Dakle, nije Waititi baš sve predodredio humoru i atraktivnim prizorima. Postoje tu mnoge plemenite ideje koje je na sebi prepoznatljiv način umijesio u ovaj prezašećereni, ali neupitno ukusni kolač. U skrivenim odjavnim scenama Marvel nam opet daje ideju u kojem smjeru bi se moglo ići dalje, moguće i slijedeću prijetnju za Avengerse, no o tom, potom. Mozak na pašu i trk u kino.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!