Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Batman: To je to !!!

The Batman: To je to !!!

Prije negoli započnem sa standardnim seciranjem materije iliti ovotjedne filmske preporuke, moram otvoreno priznati svoju pristranost ka samom liku Batmana uz kojeg sam odrastao (a i još uvijek srastam) čitajući sve njegove stripovske avanture kojih sam se mogao domoći ili gledajući puste filmove koji su se od konca 80-ih naovamo vrtjeli po domaćim kinodvoranama.

Dobrano zagazivši u 40-e, postojala je u meni ona neizbježna bojazan kako sam tu infantilnu superherojsku štoriju konačno prerastao, no u ovim, psihički izuzetno iscrpljujućim vremenima mišljenja sam kako nam svima treba nešto ovako moćno i grandiozno. 

Gotham poput svih velikih gradova ima konstantni problem s nasiljem, drogama i ostalim oblicima kriminala koje, kad god je to moguće, pokušava spriječiti zakrabuljeni zaštitnik Batman (R. Pattinson). Dočim se u gradu pojavi manijakalni serijski ubojica koji se naziva imenom Riddler (P. Dano) i koji za sobom ostavlja tijela uglednih političkih i inih dužnosnika, Batmanovu pomoć u lovu na počinitelja tih stravičnih zlodjela zatraži policijski poručnik James Gordon (J. Wright).

Pokušavajući zajednički odgonetnuti sve zamršene zagonetke koje im Riddler ostavlja na mjestima zločina, Batman i Gordon ubrzo shvaćaju kako su sva ubojstva povezana sa slučajem u kojeg su involvirana neka izuzetno utjecajna i poznata lica uključujući i Wayne obitelj…  

Gdje uopće početi s ovom pričom? Ajmo ovako. Mnogima nije jasno zašto je i kako propao dugo najavljivani solo film posljednjeg 'mračnog viteza' Bena Afflecka, već smo umjesto njega dobili kompletno drugačiji projekt koji se u potpunosti odvojio od famoznog, od mnogih osporavanog Snyderversa.

Pokušat ću biti kratak u pojašnjenjima te priče i vratiti se brzo našem filmu. Dakle, neki od vas već dobro znaju kako je nakon prvog i za sad jedinog Snyderovog 'Supermana' (op.a. ''Man of Steel''), a potom i toliko iščekivanog povijesnog filmskog sparivanja Batmana i Supermana (''Batman v. Superman''), postojala ideja kako će Affleck dobiti priliku samostalno zasjati na velikom ekranu kao obožavani 'čovjek-šišmiš'. 

The Batman (2022)

Režija: Matt Reeves

Uloge: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, Jayme Lawson…

Žanr: Akcija, kriminalistički

Trajanje: 175 min.

Predlošci za tu priču svoje su temelje povlačili iz određenih poprilično mračnih stripova, no dok se mozgalo što će i u kojem smjeru scenarij teći, 'Warnerovci' i Snyder nisu željeli gubiti vrijeme i korak za zahuktalim Marvelom već su se primili superspektakla imena ''Justice League'' koji je, pretpostavljam da to već znate, otišao kvragu onog trenutka kad je u redateljskom stolcu Snydera nakon nemile obiteljske tragedije zamijenio Joss Whedon.

No da ne duljim. Rezultati tog, blago rečeno, monstruozno promašenog i na blagajna ne osobito proslavljenog filma, ponukali su čelnike studija na promjenu strategije, a u međuvremenu se i sam Affleck ohladio od uloge i projekta. Affleck i Snyder van, Pattinson i Reeves unutra!   

Naravno, kako je to često u prošlosti bio slučaj s castingom voljenog Batmana (slučaj Michael Keaton, a kasnije i Ben Affleck) i/ili galerije njegovih suparnika (Heath Ledger), hejteri su i ovaj put bili izuzetno marljivi u pljuvanju studijsko-redateljskog izbora, u ovom slučaju Roberta Pattinsona koji je po njima jednostavno nezamisliv u ulozi čovjeka-šišmiša.

Treba li posebno isticati kako ti isti hejteri vjerojatno nisu spomenutog pogledali niti u jednoj u nizu izvanrednih glumačkih ostvarenja unatrag proteklih 5-6, a možda i više godina, već ga povezuju isključivo uz ''Sumrak'' ljagu? E pa hejteri moji dragi, pojedite se živi jer Pattinson je i u ovom slučaju dokazao kako je izuzetno talentiran glumac koji se zna nositi s pritiskom i grandioznošću cijelog projekta.  

No, ovdje za konačan dojam nije isključivo zaslužan sam Pattinson ili ostatak pomno odabrane glumačke ekipe već kompletna promjena Batmanova filmskog svijeta kakvog smo do sad imali prilike gledati. Matt Reeves, redatelj i scenarist ZF uspješnica ''Cloverfield'' i ''Planet of the Apes'' nastavaka, potpomognut koscenaristom Peterom Craigom, (''The Town'', ''Blood Father''…) vratio je našeg omiljenog junaka korijenima i podsjetio gledatelje zašto je baš on najveći detektiv na svijetu.  

U prijevodu, ''The Batman'' je film koji debelo naginje noir krimićima (naracija glavnog lika je fantastična) i tmurnim trilerima pa tek onda akciji i spektakularnim prizorima. Prizemljen, mračan, a na momente i prilično uznemirujuć, Reevesov pristup je definitivno pomak i reinvencija superherojskih filmova koji su posljednjih godina nerijetko postali vlastite blijede kopije. Izvanredna paralela je povučena asocijacijama koje kazuju kako je Nolanov ''The Dark Knight'' modeliran po filmovima Michaela Manna, osobito njegova remek-djela ''Heat'', dok je Reevesov najbliži Fincherovim trilerima poput ''Seven'' ili ''Zodiac''.

Umjesto prokušane formule vraćanja priče na sam početak, ponovljenim prizorima umorstva Wayneovih roditelja i njegove odlučnosti da postane zaštitnikom Gothama, ovdje je Batman negdje na prekretnici. Kostim i masku je navukao tek par godina ranije i polako je počeo usađivati strah u kosti kriminalcima, ali i stvarati respekt kod poručnika Gordona. Još uvijek je nemoćan u kontroliranju svojeg bijesa i vlastite uloge u čitavom kaosu koji se oko njega događa, a priliku za izgradnjom karaktera dobiva pojavom apsolutnog psihopata Riddlera koji je odlučan u svojem naumu stvaranja novog poretka.

Tu je dakako i njegov poseban odnos s Catwoman, ali i reinvencije njezina, odnosno, Pingvinova podrijetla i statusa. Iznimno mračan, turoban, depresivan Gotham vapi za junakom, no Bruce Wayne pokušava boreći se s vlastitim traumama, a saznat ćemo kasnije i šokantnim obiteljskim tajnama, postati junak kakav nedužnim stanovnicima treba. Na istoj 'borbenoj liniji' je i jedan od malobrojnih poštenih murjaka u gradu, poručnik Gordon, koji shvaća da mu je potreban takav saveznik kako bi stvari doveo u red.

Fantastično osmišljen, režiran, snimljen i odglumljen (uz Pattinsona svakako valja istaknuti i sumanuto dobrog Paula Dana i neprepoznatljivog Colina Farrella, ali i uvijek dobrog Jeffreya Wrighta, odnosno, profinjenu i seksepilnu Zoë Kravitz), Reevesov ''The Batman'' je uistinu superherojski film koji pomiče granice podžanra i postavlja čvrste temelje za svjetlu budućnost nove franšize. A kad već spominjem franšizu, valja reći kako su čelnici Warnera toliko sigurni u uspjeh da se već radi na druga dva nastavka kao i dvije spin-off TV serije. Držimo fige da se ova priča nastavi dalje uz jednako dobre rezultate.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!