Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Nightmare Alley: O zvijerima u ljudima

Nightmare Alley: O zvijerima u ljudima

Tek što je koncem 2016. zgotovio svoj posljednji, kasnije će se pokazati, Oskarima ovjenčani film ''Shape of Water'', briljantni meksički redatelj Guillermo Del Toro nije dugo mirovao već je promptno najavio idući projekt. Mnogi su ostali nemalo iznenađeni njegovim izborom jer se prvi put u karijeri udaljio iz sfere nadnaravnog i fantastičnog, no ne i od priča o čudovištima, onima koji se skrivaju u ljudima.

Godina je 1939., Stanton Carlisle (B. Cooper) se rješava plahtama prikrivena leša zakopavši ga u pod derutne kuće koju potom zapali. Uskače u prvi autobus na liniji prema nepoznatom odredištu i ubrzo utone u san. Kad ga probudi škripa kočnica, on se budi ispred bučnog, svjetlima okupanog putujućeg cirkusa.

Nightmare Alley (2021)

Režija: Guillermo Del Toro

Uloge: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Ron Perlman, David Strathairn, Mark Povinelli, Mary Steenburgen, Peter MacNeill, Holt McCallany, Paul Anderson…

Žanr: Triler, kriminalistički, drama

Trajanje: 150 min.

Besciljno lunjaći njegovim bizarnim atrakcijama zaustavlja se pred onom u kojoj vlasnik tog šoua 'nakaza', Clem Hoatey (W. Dafoe) najavljuje svoju posljednju atrakciju, stvorenje koje nije niti čovjek niti zvijer. Nakon svjedočenja tom nesvakidašnjem događaju, Stanton pokuša izbjeći plaćanje ulaznice što Clemu upadne u oko.  

Umjesto očekivanog batinanja, ovaj mu ponudi posao cirkuskog radnika, što Stanton u besparici prihvati. Ubrzo se spetlja s vidovnjakinjom Zeenom (T. Collettte) i njezinim, alkoholom vječito natopljenim suprugom Peteom (D. Strathairn), nekoć izuzetno uspješnim mentalistom. Slatkorječivi spletkaroš Stanton isprva bude pomagač u Zeeninom i Petovom šou, a kad svlada njihov uigrani sistem prevare, odluči svoj novostečeni 'talent' proširiti izvan cirkusa, među elitnim društvom koje ima i suviše novca za bacanje.

Sa sobom povede naivnu i dobroćudnu 'elektro' performericu Molly (R. Mara), no dočim mu u oko upadne prevrtljiva i zavodljiva psihologinja Lilith Ritter (C. Blanchett), Stanton odluči s njom zaigrati opasnu igru koja bi mu lako mogla donijeti veliko bogatstvo, ali i apsolutnu propast…

Nadam se kako ćete mi oprostiti na ovoliko raspisanom sinopsisu, no samo trajanje filma koje se zaustavlja na impozantnih dva i pol sata (dovoljno za dva klasična noira), ponukalo me na nešto bogatiji opis radnje negoli inače, ali ne brigajte, većih spojlera sam vas ipak poštedio.

Premda se uz Del Torovo ime već desetljećima povlače kojekakve priče o adaptacijama literarnih klasika poput one, do sad nedosanjane, ''Planine ludila'' majstora horor štorije, H.P. Lovecrafta, roman ''Nightmare Alley'' Williama Lindsaya Greshama završio mu je u rukama još davne 1992. zahvaljujući njegovom dobrom prijatelju, a kasnije i 'kućnom glumcu' Ronu 'Hellboy' Perlmanu.

Del Toro je ostao hipnotiziran tako mračnom, kompleksnom, moralistički snažnom pričom, a nešto kasnije je saznao kako je ista svoju filmsku adaptaciju već imala 1947. s tad izuzetno popularnim Tyroneom Powerom u glavnoj ulozi.

Unatoč toj spoznaji, ideja o vlastitoj adaptaciji Greshamove poprilično opsežne i složene knjige nije ga nikad napustila, štoviše, još je i osnažila 1998. kad mu je grupa otmičara u Meksiku otela oca, nakon čega su se nevjerojatnom brzinom uskoro počeli javljati svakojaki kvazi vidovnjaci, mentalisti i slični šarlatani koji su nudili svoje 'usluge' sve kako bi novčano iskoristili krhko emotivno stanje kroz koje je njegova obitelj u tom periodu prolazila. Naravno, vlastitu životnu kalvariju kasnije je povezao s romanom i bio je odlučan da kad-tad snimi film o takvim ljudima.

U realizaciju tog dugo iščekivanog projekta upustio se 2017., no stvari nisu išle baš glatko. Del Toro je za ulogu Stantona žarko želio Leonarda Di Capria koji je isprva bio zainteresiran, no na kraju je odustao zbog financijskog razilaženja. Drugi je izbor bio pak Bradley Cooper koji se dobrano zagrijao za ulogu i Del Torov projekt i stvari su krenule s mrtve točke.

Kompletiran je u nadolazećim mjesecima tako i ostatak impresivnog glumačkog ansambla i u siječnju 2020. je konačno započelo snimanje. Nažalost, pandemija COVID-a zaustavila je potom produkciju na dugih 6 mjeseci, no svi od uključenih u projekt su srećom bili dostupni za nastavak. 

Konačan dojam? Apsolutno fantastičan! Del Toro je bez ikakve dileme jedan od posljednjih filmskih romantičara koji svakom projektu prilazi s enormnom dozom strasti i respekta k izvornom materijalu, ali i periodu i filmskim žanrovima koji su tad vladali.

Njegov prijašnji film, ''Shape of Water'', bio je savršena posveta eri Universalovih horora 30-ih, 40-ih i 50-ih, točnije filmu ''Creature from the Black Lagoon'', a s ''Nightmare Alley'' to isto čini nezaboravnim 'noir' krimićima i trilerima. Kao i uvijek, Del Toro pomno razrađuje svaki produkcijski i scenaristički detalj i s lakoćom stvara svijeta izopćenika, smutljivaca i tragičnih figura.   

Budžetom je trostruko premašio svoju prethodnu filmsku uspješnicu, no u okvirima nekih standardnih holivudskih spektakala, to je ponovno učinio za 'siću' (cca. 60 milijuna dolara). Kao i svaki njegov prijašnji rad, ''Nightmare Alley'' djeluje izuzetno bogato, maštovito, slojevito, ali i moćno.

Prvi dio filma, koji se manje-više odvija u krugu cirkusa, atmosferom me uvelike podsjetio na izuzetan TV serijal s početka milenija, ''Carnivàle'', no su izuzećem fantastičnih i mističnih elemenata. Drugi dio je pak čisti noir i pomislio sam kako bi savršeno bilo da je fotografiju tad prebacio u crno-bijelu (c/b verzija filma je uistinu i prikazana u odabranim američkim kinima), no i uz boju, mračni detalji poput igra sjene su itekako upečatljivi. 

Što se tiče glumačke ekipe, apsolutno svi, uključujući i one u sitnim, ako ne i cameo nastupima poput Tima Blakea Nelsona, Cliftona Collinsa Jr-a ili neprepoznatljivog Paula Andersona, briljiraju. Poseban pečat ipak ostavlja Bradley Cooper koji za mene osobno ovdje ostvaruje možda i najbolju ulogu u karijeri kao misteriozna persona spremna na sve kako bi sebi osigurala moć i slavu, no karma ga ipak sustigne.

Podjednako dobra je i Cate Blanchett u ulozi fatalne i prevrtljive psihologinje koja svojim držanjem, mimikom i verbalnom interakcijom neodoljivo podsjeća na dive iz ere 'Zlatnog doba Hollywooda' poput nezaboravne Lauren Bacall, no u to smo se već mogli uvjeriti kroz njezine prijašnje uloge u uspješnicama ''Aviator'' ili ''The Good German''.  

U vremenu kojim vlada globalna paranoja, a kojekakvi smutljivci nude svoja 'revolucionarna' rješenja, tajming Del Torovog filma je savršeno pogođen i s tim još više dobiva na snazi. Velika je šteta što odaziv publike nije veći jer ovo je film koji svakako valja pogledati u kinima i diviti se svim tim fantastičnim detaljima uz koje zaboravite na sve probleme koji nas guše na dnevnoj bazi. Apsolutna preporuka!

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!